4-6 yaş arası çocuklarda dini inancın ilkel biçimleri ve psikolojik temelleri
Elementary forms of religious life and psychological background in 4-6 years of children
- Tez No: 517393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlk Çocukluk, Bilişsel Gelişim, Kişilik Gelişimi, Dini Gelişim, Early Childhood, Cognitive Development, Personality Development, Religious Development
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Din psikolojisi, insan yaşamındaki dini yaşayış ve tecrübeleri ele alan önemli bir bilimdir. Dolayısıyla dinin insan hayatındaki yerini ve boyutlarını tasvir eder. Dini inancın ilksel biçimleri ve psikolojik temelleri de din psikolojisi alanında büyük önem arz eden konulardandır. Piaget'in bilişsel gelişim dönemlerinden birisi de işlem öncesi dönemdir. Bu dönem, anaokulunda geçirilen dönem olup 2-7 yaş aralığını kapsar. Türkiye'deki okullarda çocukların anaokulu yaş aralığı ise 4-6'dır. Bu döneme özgü düşünme biçimi sembolik düşünmedir. Sembolik düşünme çocuğun oyunlarında da kendini gösterir ve bir nesne birden çok nesneyi onun zihninde temsil edebilir. Bu dönemde olan bir çocuğun dini inancı ve bu inancın psikolojik temelleri merak konusu olmuştur. Bunun için anaokuluna giden çocuklarının din hakkındaki düşüncelerini incelemeyi faydalı bulduk. Araştırmamız yaş ve cinsiyet gibi değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Kayseri ilinin Kocasinan ilçesindeki Mithatpaşa İlkokulu, Ahmet Eskiyapan İlkokulu ve 60. Yıl Cumhuriyet Mehmet Sepici İlkokulu'nda okuyan 4-6 yaş arasındaki 72 öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla mülakat yöntemi kullanılmıştır. Sonuçta verilen cevaplar ile çocukların bulundukları bilişsel gelişim dönemi arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Ailenin eğitim düzeyinin yanı sıra çocuğun aldığı dini eğitimin düzeyi de verilen cevaplarda farklılık oluşmasına sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Psychology of Religion is an important science in dealing with religious life and experiences in human life. Therefore, religion describes the place and dimensions of human life. The primitive forms of religious belief and the psychological backgorund of it is a great importance in the field of psychology of religion. One of Piaget's cognitive development periods is the preoperationl period. This period is the period spend in nursery school and covers 2-7 years of age. The nursery school covers 4-6 age of children in Turkey. This particular mode of thinking in this period is symbolic thinking. Symbolic thinking also manifests in child's play, and an object can represent multiple objects in its mind. The religious beliefs of a childin this period and the psychological basis of this belief have been the subject of curiosity. For this we found it useful to examine the religious thinking of nursery school children and its psychological background. Our research examine results in connection with in dependent variables such as age and gender differences of 4-6 years of children. The sample of this search was composed of 72 children attending to Mithatpaşa Elementary School, Ahmet Eskiyapan Elementary School and 60. Yıl Mehmet Sepici Elementary School in Kocasinan district of Kayseri province. Interview method was used to collect data for research. It was seen that there was a positive relationship between thean swers given and the cognitive development period in which the children were present. In addition to the education level of the family, the level of religious education that the children receives have also caused a difference in the results.