Üsküdar merkez vakıf eserleri restorasyonu ve değerlendirmesi üzerine bir araştırma
A research on üsküdar central foundation works restoration evaluation
- Tez No: 517408
- Danışmanlar: PROF. DR. İLTER BÜYÜKDIĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mihrimah Sultan Külliyesi, Atik Valide Sultan Külliyesi, Şemsi Ahmed Paşa Külliyesi, Valide-i Cedid Külliyesi, Restorasyon, Üsküdar, Mihrimah Sultan Social Complex, Atik Valide Sultan Social Complex, Şemsi Ahmed Pasha Social Complex, Valide-i Cedid Social Complex, Restoration, Üsküdar
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Tez çalışmasında İstanbul'un Üsküdar İlçesinde bulunan külliyeler ele alınmıştır. Atik Valide Sultan Külliyesi, Mihrimah Sultan Külliyesi ve Şemsi Ahmed Paşa Külliyesi Mimar Sinan tarafından, Valide-i Cedid Külliyesi ise Kayserili Mehmet Ağa tarafından yapılmıştır. Üsküdar İlçesinde dört büyük Osmanlı Külliyesi bulunmaktadır. Çalışma kapsamında ilçenin önemli külliyelerinden olan Atik Valide Sultan Külliyesine de değinilmiştir. Üsküdar Meydanında olan Mihrimah Sultan Külliyesi, Şemsi Ahmed Paşa Külliyesi ve Valide-i Cedid Külliyesi konumları, mimari ve yapısal özellikleri ile daha kapsamlı incelenmiştir. Külliyelerin bünyesinde bulunan yapılar anlatılmış ve yapıların geçirdiği onarımlar ve restorasyon çalışmaları incelenmiştir. Tez çalışmasında Üsküdar'ın seçilmesi Üsküdar'ın tarihinin öneminin olması, birçok uygarlık ve medeniyetlere ev sahipliği yapmasıdır. Mihrimah Sultan Külliyesi sahil ve iskeleyle merkezi birbirine bağlayan bir konumda ve Osmanlı döneminde önemli bir yer teşkil etmektedir. Şemsi Ahmed Paşa Külliyesi, Üsküdar ve Kızkulesi arasını birbirine bağlama ve farklı konumlanması nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Valide-i Cedid Külliyesi ise Mihrimah Sultan Külliyesi ile ayrı bir bağ taşımakta bu bağ konumlanmaları açısından geçmişten günümüze Üsküdar meydanını ve çarşılarını canlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the social complexes located in Üsküdar County of Istanbul. Atik Valide Sultan Social Complex, Mihrimah Sultan Social Complex and Şemsi Ahmed Pasha Social Complex were constructed by Sinan the Architect and the Valide-i Cedid Social Complex was constructed by Mehmet Ağa of Kayseri. There are four major Ottoman Social Complexes based in the County of Üsküdar. The study also deals with Atik Valide Sultan Social Complex which is one of the significant complexes of the county. Mihrimah Sultan Social Complex, Şemsi Ahmed Pasha Social Complex and the Valide-i Cedid Social Complex located in Üsküdar Square are examined more comprehensively in terms of their positions, architectural and structural properties. The structures contained by the complexes are described and the repair and restoration works are examined. The selection of Üsküdar for this thesis is due to the county's historical importance and it had hosted many civilizations throughout history. The Mihrimah Sultan Social Complex has a location that connects the center with the coast and pier and it is used to be a significant place in the Ottoman period. The Şemsi Ahmed Pasha Social Complex has a specific importance because it links Üsküdar and the Maiden's Tower and has a different location as well. The Valide-i Cedid Social Complex has a particular tie with the Mihrimah Sultan Complex and in terms of its location this tie has been reviving the Üsküdar square and bazaars from past to present.