Bafa Gölü sediment ve su kalitesinin ağır metal bakımından değerlendirilmesi
Evaluation of the heavy metal contents of sediments and water quality in Lake Bafa
  1. Tez No: 517439
  2. Yazar: FULYA ALGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, Bafa Gölü, Kirlilik, Sediment, Su Kalitesi 2018, 74 sayfa, Heavy Metal, Lake Bafa, Pollution, Sediment, Water Quality 2018, 74 pages
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bafa Gölü'nü tehdit eden kirleticilerden ağır metallerin su ve sediment ortamlarındaki mevcudiyetini araştırmak, gölün durumunu ağır metal kirlenmesi bakımından değerlendirerek göldeki ekolojik sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla çeşitli çözüm önerileri geliştirmektir. Bafa Gölü'nü kirletmesi muhtemel ağır metal türlerinin göl suyundaki konsantrasyonlarını belirlemek amacıyla göl içinde seçilen 4 örnekleme noktasında yüzey ve tabandan 12 aylık su örnekleri alınmıştır. Ayrıca gölün giriş ve çıkış kanallarından da 12 ay boyunca su örnekleri alınarak göle giren ve gölden çıkan ağır metal miktarları tespit edilmiştir. Ağır metallerin sediment ortamındaki birikimini belirlemek için su örneklerinin alındığı örnekleme noktalarında mevsimsel olarak 4 kere sediment örneklemesi yapılmıştır. Alınan su ve sediment örneklerinde kirliliğe neden olması beklenen ağır metal türleri, Al, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn olarak belirlenmiştir. Göle giren sularda, ağır metal konsantrasyonlarının gölden çıkış yapan sulardan daha fazla ağır metal içerdiği tespit edilmiş, aradaki farkın, gölde bulunan sediment ortamında tutulduğu ortaya konulmuştur. Bafa Gölü'nü kirlilik bakımından en yüksek derecede etkileyen ağır metaller; Ni, Cd, Cr, Cu ve Fe olarak belirlenmiş olup, bunların özellikle bazı su ve sediment ortamlarındaki konsantrasyonları kabul edilen belirli kirlilik kriter seviyelerini aştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the presence of heavy metals in water and sediment environments from various pollution sources threatening Lake Bafa and to develop solutions to assess ecological sustainability in the lake for heavy metal contamination. To determine concentrations of probable heavy metal species polluting the water environment of Lake Bafa, samples, were taken during 12 months from the surface and bottom, at 4 selected sampling points and from the entrance and exit channels of the lake, monthly. To determine the accumulation of heavy metals in the sediment environment, samples were taken seasonally, 4 times, at the stations where the water samples were taken. The heavy metal species expected to cause pollution in the water and sediment samples were defined as Al, Cd, Cr, Co, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn. It was determined that the heavy metal concentrations in the entrance channel, contained more heavy metal concentrations than the exit channel, and the difference was kept in the sediment environment in the lake. Heavy metals affecting Lake Bafa at the highest pollution level are gradable as Ni, Cd, Cr, Cu, and Fe. Concentrations determined in some water and sediment environments have exceeded certain accepted pollution criterion levels.