Bafa Gölü su kalitesinin bentik makro-omurgasız fauna çeşitliliği kullanılarak tahmini
Estimation of water quality of Bafa Lake by using benthic macroinvertebrate fauna
  1. Tez No: 634984
  2. Yazar: ALİ TOMAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Bafa Gölü, Su Kalitesi, Makro-Omurgasız Faunası, BMWP, ASPT, Bafa Gölü, Water quality, Macroinvertebrate fauna, BMWP, ASPT
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, Şubat-Aralık 2019 tarihleri arasında Bafa Gölü'ü üzerinde belirlenen 3 istasyonda gölün su kalitesini tahmin etmek amacıyla hem fiziko-kimyasal parametrelerinin hem de bentik makro-omurgasız çeşitliliğinin değerlendirmesi yapılmıştır. Her istasyondan ikişer adet su ve sediment örnekleri 2 aylık aralıklarda alınmıştır. Su kalite parametrelerinin bazıları (sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektrik iletkenliği ve tuzluluk) arazide, bazıları (toplam azot, toplam fosfor, toplam sertlik, kimyasal oksijen ihtiyacı ve klorofil a) laboratuarda standart metodlarla ölçülmüştür. Sediment örnekleri Ekman Grab ile alınarak yer ve zaman etiketli naylon poşetlere konulmuştur. Aynı gün içinde araziden getirilen örnekler inceleme işlemine başlanıncaya kadar + 4 °C'de muhafaza edilmiştir. Sonrasında sediment örnekleri sırayla eleklerden (4000-2000-500 µm) geçirilmiştir. Bulunan Makro-omurgasızlar hem familyalarına göre hem de sayı ve ağırlıklarına göre kayıt edilmiştir. Daha sonra organizmalar % 10'lük formaldehit içeren ve familya isimlerine göre etiketlenmiş saklama kaplarında saklanmıştır. Ortalama Makro-omurgasız sayısı 89363'dür. Toplam taksa (familya) sayısı 14'dür. Serçin istasyonu'nda en çok görülen familyalar Nereididae (% 21,98), Corophidae (% 20,48), Tubificidae (% 14,32), Gammaridae (% 11,98), Chironomidae ( 11,96) ve diğerleri (% 19,28); Mened Adası istasyonu'nda Mytilidae (% 27,39), Tubificidae (% 23,69), Gammaridae (% 19,68), Enchytracidae (% 13,59) ve diğerleri (% 15,65); Kapıkırı istasyonu'nda Tubificidae (% 30,11), Mytilidae (%28,14), Chironomidae (% 26,19) ve diğerleri (% 15,56) olmuştur. Tüm istasyonlarda bulunan makro-omurgasızlar kirliliğe tolerans olan türlerdir. Bu nedenle, Bafa Gölü üzerinde belirlenmiş olan üç istasyonda kirlidir. Bu sonucu BMWP (Biological Monitoring Working Part), ASPT (Average Score Per Taxa) skorlarında da görülmüştür. Ayrıca fiziko-kimyasal parametre sonuçları da gölün kirli olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Ali TOMAY M.Sc. Thesis, Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Semra KÜÇÜK 2020, 82 pages This study was conducted between February 2018 and December 2019 at 3 sites of Bafa Lake using both physicochemical parameters and macroinvertebrate diversity and to estimate water quality of lake. From each site, water and sediment samples were taken twice in every two months. Some of water parameters (temperature, pH, dissoved oxygen, salinity, electrical conductivity) were measured in the field. Some others (total nitrogen, total phosphate, hardness, chemical oxygen demand, and chlorophyll a) were graded in the laboratory with standard methods. Sediment samples were placed into the nylon bags labeled with location and time by taking with Ekman Grap. Samples bringing from field in the same day and they were saved in the + 4 °C until observation begin. After that, sapmles were transfered by sieves (4000-2000-500 µm mesh). Founded macroinvertebrates were identified according to families and recorded their both numbers and weight. Then they saved in the separated boxes containing 10% of formaldehyde and labeled for family names. Average of macroinvertebrates was 89369 individuals/m2. Total taxa (family) were 14. In the site of Serçin, the most abundant taxa was Nereididae (21.98%), Corophidae (20.48%), Tubificidae (14.32%), Gammaridae (11.98%), Chironomidae (11.96%) and others (19.282%); In the site of Mened island, Mytilidae (27.39%), Tubificidae (23.69%), Gammaridae (19.68%), Enchytracidae (13.59%) and others (15.65%); In the site 3 of Kapıkırı, Tubificidae (30.11%), Mytilidae (28.14%), Chironomidae (26.19%) and others (15.56) were mentioned. Macroinvertebrates found in all sites were pollution tolerant species. Three sites showed Bafa Lake were polluted. Similar senario was also seen on the BMWP (Biological Monitoring Working Part) and ASPT (Average Score Per Taxa) scores. Additionally, physicochemical classification result supported that the lake is polluted as well.