Cvd tekniğiyle hazırlanmış grafen sentezi, karakterizasyonu ve glikoz oksidasyonun incelenmesi
Graphene synthesis, characterization ve glucose oxidation of prepared by the cvd technique
- Tez No: 517487
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL DEMİR KIVRAK, PROF. DR. NAHİT AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: CVD, Glikoz oksidasyonu, Grafen, ITO, CVD, Glucose oxidation, Graphene, ITO
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) yöntemi ile grafen sentezi yapılmıştır. Grafen sentezinde metan akış hızı (0.5-7.5 sccm), hidrojen akış hızı (0-50 sccm) ve süre (20-40 dk) parametreleri incelenmiştir. Bu parametreler ile 10 farklı grafen ITO (İndium Tin Oxide) elektrotu üzerine kaplanmıştır. ITO üzerine kaplanan grafen elektrotun glikoz oksidasyon aktivitesi araştırılmıştır. Bu 10 farklı grafenin fiziksel karakterizasyonu Raman Spektroskopisi, SEM ve XPS karakterize edilmiş ve döngüsel voltametre (CV) elektrokimyasal yöntemi ile aktiviteleri ölçülmüştür. Sonuç olarak ITO üzerine kaplanan 10 farklı grafen elektrot içerisinde en iyi aktiviteyi 7 numaralı elektrot göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a chemical vapor deposition (CVD) method was used to synthesize graphene. Methane flow rate (0.5-7.5 sccm), hydrogen flow rate (0-50 sccm) ve time parameters (20-40 min) in graphene synthesis were investigated. With these parameters, 10 different graphite ITO (Indium Tin Oxide) electrodes are coated. The glucose oxidation activity of the graphite electrode coated on ITO was investigated. The physical characterization of these 10 different graphites was characterized by Raman Spectroscopy, SEM ve XPS characterization ve electrochemical cyclic voltammetry (CV) method. As a result, electrode 7 showed the best activity among the 10 different graphene electrodes graphene on ITO.