Tek ve çift ebeveynli okul öncesi dönem çocuklarının, davranışsal problemleri ve sosyal becerilerinin incelenmesi
Analyzing the behavioural problems and social skills of preschool children having single or two parents
- Tez No: 517630
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tek ebeveyn, okul öncesi, davranışsal problem, sosyal beceri, single parent, preschool, bevaioural problem, social
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocuklarının, davranışsal problemleri ve sosyal becerilerinin tek ve çift ebeveynli olmalarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Niğde il merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokullarında ve ilkokullar bünyesindeki anasınıflarında eğitim-öğretim gören 5-6 yaşlarındaki 108 (50 kız, 58 erkek) okul öncesi eğitimi öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada örneklem grubuna“Demografik Bilgi Formu”,“Çocuk Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği”,“Okul Öncesi Davranış Ölçeği”,“Okul Öncesi ve Anaokulunda Davranış Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin analizinde veriler homojen dağıldığı durumlarda bağımsız iki grubun karşılaştırılması için yapılan t testi, verilerin homojen dağılmadığı durumlarda non parametrik karşılığı olan Man Whitney U testi uygulanmıştır. İkiden fazla grubun karşılaştırılması için verilerin homojen dağıldığı durumlarda One Way Anova, verilerin homojen dağılmadığı durumlarda ise non parametrik karşılığı Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Tüm veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi çocuklarında davranışsal problemlerin ve sosyal becerinin çocukların tek ya da çift ebeveynli olup olmamasına göre farklılaştığı görülmüştür. Okul öncesi çocuklarının davranış problemlerini yordayan ölçeklerin alt boyutlarından (isyankar davranışlar, uyum, sosyal kaygı, kavgacı-saldırgan olmak, endişeli-ağlamaklı olmak, aşırı hareketli-dikkatsiz olmak, içe yönelim problemi, dışa yönelim problemi) ve sosyal beceriyi ölçen ölçeğin alt boyutlarından (sosyal işbirliği, sosyal etkileşim, sosyal bağımsızlık) analiz sonucu elde edilen veriye göre, tek ebeveynli olan okul öncesi çocuklarının çift ebeveynli olanlara göre davranışsal problemlerinin daha fazla olduğu ve sosyal becerilerinin düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca örneklemden elde edilen veriler tek ve çift ebeveyn ile cinsiyet değişkenine göre birlikte analiz edildiğinde test sonuçları anlamlı olmuş, farklılıkların hangi gruplardan kaynaklandığını görmek için ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılarak yorumlanmış ve gelecek çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine that if the preschoolers' behavioural problems and social skills change or not, depending on their having single or two parents.the sample of the study is composed by 108 preschoolers (50 girls and 58 boys) who are between 5-6 years old and educated in preschools connected with The Ministry of Education in Niğde city centre. In this study, 'demographic information sheet' , 'Children behaviour eveluation scale', 'preschools behaviour scale' have been applied. Because data has not been distrubuted homogeneously, the nonparametric recompense of the 'T test" which has been aplied to compare two independent groups, Man Whitney U test and instead of One Way Anova test, its nonparametric recompense Kruskal Wallis H test have been carried out. According to the results of the study, it has been obvious that preschoolers' problems and social skills change depending on their being with single or two parants. According to the data obtained from the analysis of the sub dimensions of the scale(social cooperation, social interaction, social independence) that surveys the social skills and sub dimensions of the sacle (rebellious behaviours, adaptation,social anxiety, being offensive, being weepy, being too active and reckless and having the problem of being intraverted and extraverted.) that predicts the behavioural problems of preschool children, it has been found out that children having single parent have more behavioural problems and they have less social skills than the ones who have two parents. Besides, when the data obtained from the sample has been analysed with single or two parents situation and the factor of gender, test has become meaningful and some mutual comparisons have been made to see that due to which gropus have the differences stemmed from. The obtained data has been commented by discussing and some advoce has been given for further studies.