Toplum ruh sağlığı merkezlerinden hizmet alan kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin internette ruhsal sağlıkları ile ilgili bilgi arayışı davranışlarının incelenmesi
Assesment of information seeking behaviours regarding mental health via internet of chronic mentally ill individuals in community mental health centers
- Tez No: 517726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Psikiyatri hastaları, TRSM, Ruh sağlığı, internet kullanımı, Psychiatric patients, CMHC, mental health, internet use
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZLERİNDEN HİZMET ALAN KRONİK RUHSAL BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERİN İNTERNETTE RUHSAL SAĞLIKLARI İLE İLGİLİ BİLGİ ARAYIŞI DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Abdurrahman Yakışır Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı [email protected] ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı; toplum ruh sağlığı merkezlerinden hizmet alan kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin internette ruhsal sağlıkları ile ilgili bilgi arayışı davranışlarının incelenmesidir Yöntem: Araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Veriler Ekim 2017 – Mayıs 2018 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada veriler; sosyo-demografik özellikler ve internet kullanımlarını değerlendirme formu kullanılarak toplanmıştır. Anket Formu araştırmayı katılmayı kabul eden hastalara yüz yüze görüşülerek araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik, frekans, ortalama, ki-kare analizi kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların %75,6'sı ruhsal sağlık sorunu ile ilgili araştırma yapmak için interneti kullandıklarını belirtmişlerdir. Hastaların %40,2'sinin internette buldukları bilgileri ruh sağlığı ekibiyle bazen paylaşırken, %93,1'i ruh sağlığı profesyonelleriyle, %97'si ruh sağlığı kuruluşlarıyla iletişime geçmemişlerdir. Hastaların %56,9'u internetin hastalıkla başetmeye yardımcı olduğunu belirtmişlerdir. Ruhsal sağlık sorunu ile ilgili internette araştırma yapma durumu; eğitim durumuna göre farklıyken; tanıya, cinsiyete, yaşa, gelir durumuna, yaşanılan yere göre internette araştırma yapma durumları arasında farklılık bulunmamıştır. Sonuç: TRSM'de çalışan sağlık ekibi, hastaları ruhsal sağlıkla ilgili internette yararlanabilecekleri kaynaklar konusunda bilgilendirmelidir. TRSM'den hizmet alan bireylerin internette elde ettikleri bilgileri paylaşmaları konusunda cesaretlendirilmesi ve ekiple bilgileri tartışabilecekleri görüşmelerin yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
ASSESMENT OF INFORMATION SEEKING BEHAVIOURS REGARDING MENTAL HEALTH VİA INTERNET OF CHRONIC MENTALLY ILL INDIVIDUALS IN COMMUNITY MENTAL HEALTH CENTERS Abdurrahman Yakışır Dokuz Eylul University Faculty of Nursing Department of Psychiatric Nursing [email protected] ABSTRACT Objective: The aim of this study is to assesment of information seeking behaviours regarding mental health via ınternet of chronic mentally ill individuals in community mental health centers Method: The study is a descriptive study. The data were collected between October 2017 - May 2018. In the study, the data were collected using; socio-demographic characteristics and internet usage evaluation form. The Questionnaire Form was applied by a researcher to patients who agreed to participate in the study by conducting face-to-face interviews. Descriptive statistics, frequency, mean and chi-kare analysis were used in the evaluation of the data. Findings: 75,6% of the patients stated that they used the internet to do research about mental health problems. While 40,2% of the patients shared the information they found on the internet with the mental health team occasionally; 93,1% stated that they did not contact mental health professionals and 97% did not contact mental health institutions. 56,9% of the patients stated that the internet helped to cope with the disease. It was determined that there was a difference in the state of researching the internet about mental health problems depending on educational background; whereas there was no difference depending on diagnosis, gender, age, income, and researching on the internet according to the place where they live. Conclusion: The health team working at CMHCs should inform the patients about the resources available on the internet about mental health. It is important to encourage individuals who receive service from CMHCs to share information they have acquired on the internet and to conduct interviews so that they can discuss information with the team.