Kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerde Camberwell gereksinim değerlendirme ölçeği kısa formu/öz bildirim formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of the camberwell assessment of need short apprasial schedule / self-rated version to turkish in individuals with chronic mental illness : Validity and reliability study
  1. Tez No: 517727
  2. Yazar: GÜLSÜM ZEKİYE TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE ÇETİNKAYA DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Ruhsal Bozukluk, Camberwell Gereksinim Değerlendirme, Gereksinim Değerlendirme, Geçerlik ve Güvenirlik, Severe Mental Disorders, Camberwell Assessment of Need, Need Assessment, Reliability and Validity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmanın amacı, kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin gereksinimlerini değerlendirme aracı Camberwell Gereksinim Değerlendirme Ölçeği (CGD) – Kısa Formu ve Öz Bildirim Formunu Türkçeye uyarlamak, geçerlik ve güvenilirliğini test etmektir.Çalışma metodolojik olarak tasarlanmıştır. Örnekleme, TRSM'den takip edilen, 18-65 yaş arasında kronik ruhsal bozukluğu olan 111 birey alınmıştır. Verilerin toplanması iki görüşme ile yapılmıştır. Her iki görüşmede CGD Kısa Formu değerlendirilmiş ve katılımcı CGD Öz Bildirim Formunu tamamlamıştır. İlk görüşmede CGD Kısa Formu Gözlemci tarafından da değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi test tekrar test, paralel form güvenirliği, yapı geçerliği kapsamında yapılmıştır. Verilerin analizinde; sayı ve yüzde analizi, içerik geçerlik indeksi analizi, madde analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, Pearson Korelasyon katsayısı, Cronbach alfa ve Kappa analizi kullanılmıştır. CGD Kısa ve Öz Bildirim Formunun kapsam geçerlik indeksi 0,84 bulunmuştur. Açıklayıcı faktör analizinde CGD Kısa ve Öz Bildirim Formu KMO değeri 0,68 ile 0,65, Barlett Testi ise χ²:1224,660 ve χ²:797,257 anlamlı ve varsayıma uygun olarak bulunmuştur. CGD Kısa ve Öz Bildirim Formunun doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indekslerinin RMSEA 0,075 ve 0,054 kabul edilebilir düzeyde olduğu bulunmuştur. CGD Kısa Formunun bağımsız gözlemciler arası uyum analizi toplam gereksinimler Kappa değeri 0,621 bulunmuştur. Paralel form güvenirliği, iki formun gereksinim düzeyleri 0,431 ve 0,936 arasında değiştiği bulunmuştur. Bu sonuçlar CGD Kısa ve Öz Bildirim Formunun geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir. CGD Kısa Formunun TRSM de çalışan ruh sağlığı ekibi; CGD Öz bildirim formunun da kronik ruhsal bozukluğu olan birey tarafından kullanılması ile müdahaleleri planlamada işbirlikçi bir hizmet anlayışını oluşturmada yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to adaptation of the Camberwell Assessment of Need Short Apprasial Schedule / Self-rated version to Turkish and to test the validity and reliability in individuals with severe mental disorders.The study is methodologically designed. The sample was taken from 111 individuals with severe mental disorders between the ages of 18-65. The gathering of the data was done by two interviews. In both interviews, the CANSAS was evaluated by the researcher and the participant completed the CANSAS-P. In addition, the participants completed the CANSAS on both meeting. The CANSAS was also assessed by the observer at the first meeting. For the individuals with severe mental disorders, the content validity index of CANSAS and CANSAS-P was found to be 0,84. The explanatory factor analysis, the CANSAS and CANSAS-P were found to be significant respectively KMO values 0,68 and 0,65 Barlett Test, χ²: 1224,660 and χ²: 797,257. The confirmatory factor analysis of the CANSAS and CANSAS-P, the compliance indices were found to acceptable at RMSEA 0.075 and 0.054. The CANSAS compliance analysis between independent observers found a total need of Kappa value of 0.621. For parallel form reliability, two form need levels were found to between 0,431 and 0,936. It was indicated that the adaptation of CANSAS and CANSAS-P to Turkish is valid and reliable in individuals with severe mental disorders. It is recommended that tools be used to assess the needs of individuals with severe mental disorders, used community-based mental health services.