SIMS temaruz ölçeği (Türkçe SIMS): Geçerlik, güvenirliği ve faktör yapısı
Reliability, validity, and factorial structure of the Turkish version of the structured inventory of malingered symptomatology (Turkish SIMS)
- Tez No: 517803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOLMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Forensic Medicine, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yapılandırılmış Temaruz Belirtileri Envanteri, Türkçe SIMS, Temaruz, geçerlilik, güvenirlik, faktör analizi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Smith ve Burger, SIMS Temaruz ölçeğini (Türkçe SIMS, Yapılandırılmış Temaruz Belirtileri Envanteri) 1997 yılında temaruz sonucu ortaya çıkan psikiyatrik semptomları kendi kendine raporlama özelliği bulunan bir ölçüm aracı olarak geliştirmiştir. Her biri 15 soru içeren 5 alt ölçek altında, 75 iki yanıtlı maddeden oluşan bir ölçek olan SIMS'in alt ölçekleri Psikoz (P), Nörolojik Kusur (N), Affektif Bozukluklar (AF), Amnestik Bozukluklar (AM), Düşük Zeka Düzeyidir (LI). Bu çalışmada SIMS Temaruz ölçeği Türkçe çevirisinin geçerlilik, güvenirlik ve faktöriyel yapısını Adli Psikiyatri örnekleminde incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, devam eden yargılamalarındaki temaruz şüphesi nedeniyle Adli Tıp Kurumu Gözlem Dairesi Servisine yatırılmış yaşları 18 ile 75 arasında değişen 103 hasta (9 kadın, 94 erkek) ile yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde araştırmacı tarafından hazırlanmış yarı yapılandırılmış sosyodemografik veri formu, Türkçe SIMS, M-FAST, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA) paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: SIMS maddelerin Cronbach alfa değerleri 0,74-1,00 arasında değişmektedir. En düşük alt ölçek Cronbach alfa değerleri Psikoz için 0,76 olarak belirlenmiştir. Tüm test için Cronbach alfa değeri 0.97 olarak tespit edilmiştir. Test-tekrar test (bir hafta ara ile) korelasyon katsayıları Psikoz (P), Nörolojik Kusur (N), Affektif Bozukluklar (AF), Amnestik Bozukluklar (AM), Düşük Zeka Düzeyi (LI) altölçekleri ve tüm test için sırasıyla 0,98, 0,99, 0,97, 0,89, 0,91 ve 0,97 olarak bulunmuştur. SIMS ölçeği Toplam Puan değerleri ile M-FAST alt ölçeği Bildirilen/Gözlenen (r=0,642 p=0,0001), Abartılı Belirti (r=0,673 p=0,0001), Nadir Birliktelik (r=0,751 p=0,0001), Olağan Dışı Halüsinasyon (r=0,680 p=0,0001), Olağan Dışı belirti gidişi (r=0,469 p=0,0001), Olumsuz Görünüm (r=0,528 p=0,0001), Telkin Edilebilirlik (r=0,440 p=0,0001), M-FAST Toplam Puan değerleri (r=0,777 p=0,0001), BDI (r=0,616 p=0,0001) ve BAI (r=0,672 p=0,0001) değerleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Temel Eksen Faktör Analizi tekniği Promax döndürme ile toplam varyansın 39,86'sini açıklayan dört faktörlü bir yapı elde edilmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar göstermektedir ki Türkçe SIMS güçlü faktöriyel yapısı olan, geçerli ve güvenilir bir araç olarak temaruzun saptanmasında adli psikiyatri vakalarında kullanılmaya uygundur.
Özet (Çeviri)
Aim: Smith and Burger developed the Structured Inventory of Malingered Symptomatology (SIMS) in 1997 as a self-report measure for malingering of psychiatric symptoms. The SIMS consists of 75 dichotomous (True-False) items that form into five subscales Psychosis (P), Neurologic Impairment (NI), Affective Disorder (AF), Amnestic Disorders (AM), Low Intelligence (LI); each subscale containing 15 items. In this study, we aimed to examine the reliability, validity, and factor structure of the SIMS in a Turkish forensic psychiatry sample. Methods: A sample of 103 forensic patients (9 female, 94 male), aged 18‒75, undergoing an inpatient forensic evaluation for competency to stand trial (CST) were recruited from a large forensic hospital in Turkey. The study protocol was approved by the local Ethics Committee. Sociodemographic information of the participants was collected and the SIMS, Miller Forensic Assessment of Symptoms Test (M-FAST), Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were administered. Principal axis factor analyses with Promax rotation were performed. All statistical analyses were performed by using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 Statistical Software (Utah, USA). Results: The Cronbach's alpha coefficients for the Turkish SIMS were ranging from 0,74-1,000. The lowest alpha coefficient was observed for Psychosis, 0,765. For the whole scale, Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.97. The test-tekrar test (at after 1 week) correlation coefficients for Psychosis (P), Neurologic Impairment (NI), Affective Disorder (AF), Amnestic Disorders (AM), Low Intelligence (LI), and whole scale were found to be 0,98, 0,99, 0,97, 0,89, 0,91 and 0,97, respectively.