İslam Hukuku'nda anne-baba hakları ve sorumlulukları
Responsibilities and rights of parents in the Islamic Law
- Tez No: 517807
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Anne-baba, Çocuk, İnsan Hakları, Hak, Sorumluluk, Dinî, Kazaî, Şâfiî, Mâlikî, Hanefî, Hanbelî, Mezhep, Fıkhî Görüş, Parents, Children, Human Rights, Right, Responsibility, Religious, Judicial, Shafi'i, Maliki, Hanafi, Hanbali, Madhab, Islamic Jurisprudence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İslamiyet, diğer sistemlerin aksine, ortaya çıktığı günden beri içerisinde birçok insan hakkını barındırmış ve bu hakları en asli kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şerifler ile güvence altına almıştır. İslam dini, genel olarak tüm insanlığa haklarını bahşettiği gibi, özel olarak anne-babaya ve çocuklara da haklarını bahşetmiştir. Bu haklar, aynı zamanda birer sorumluluktur. Şöyle ki, çocukların hakkı olan şeyler, aynı zamanda anne-babaların çocuklarına karşı sorumluluklarıdır. Veya anne-babaların hakları, çocukların anne-babalarına karşı sorumluluklarıdır. Çalışmamızın giriş bölümünde insan hakları kavramına, bu kavramın tarihi sürecine ve İslam'daki insan haklarına temas ettikten sonra, İslam'ın anne-babalar ile çocuklara vermiş olduğu değere değindik. Birinci bölümde anne-babaların, çocuklarına karşı sorumluluklarına yani çocukların haklarına değindikten sonra, ikinci bölümde anne-babaların haklarını/çocukların anne-babalarına sorumluluklarını ele aldık. Bu haklar ile sorumlulukları diyanî ve kazaî şeklinde ikiye ayırdık. Son bölümünde de çalışmamız neticesinde vardığımız sonuçları özetle aktardık.
Özet (Çeviri)
Unlike other systems, Islam bas contained within itself many human rights since its emergence and these rights have been secured by its earliest sources, namely Qur'an and Hadith. As Islam has bestowed the human rights on the mankind in general, it specifically mentions the rights of parents and children are entitled to are the responsibillities of parents at the same time. In the introduction, after making a mention of the human rights theory, the historical process of this theory and the human rights in Islam, the value that Islam has given to the children and parents is emphasized. After dealing with the responsibilities of parents to their children which mean the rights of children in the first chapter, we discuss the rights of parents and the responsibilities of children to their parents in the second chapter. These rights and responsibilities are divided into two forms; religious and judicial. In the conclusion section, the result of our work is summarized.