Geri Dön

İslam Hukukunda kadınların mirasçılığı

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 54512
  2. Yazar: NERİMAN ÇILDIR (TARHAN)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84

Özet

ÖZETISLAM HUKUKUNDA KADINLARIN MIRASÇILIGI İslam hukukunda, mülk edinme vasıtalarından biri olan mirasçılık, önemli bir yer tutar. Mirasçı, evlilik, akrabalık ve velâ gibi sebeplerden dolayı ölen kişinin mallarına ve haklarının kendisine geçtiği kişidir. İslam hukukunda mirasçılığın gerçekleşmesi için mirasçılık sebepleri dışında, mirasçılığın unsurları, şartları, engelleri ve prensipleri de belirlenmiştir. Mirasçılar ve mirastaki paylarının belirlenmesindeki en önemli prensipler adalet, yakınlık ve ihtiyaçtır. Mirasçıların terike (miras)deki hakları teçhiz, tekfin, borç ve vasiyetten sonra gelir, İslam hukukunda mirasçılar on gruba ayrılır ve mirastaki payları açısından her fert ayrı olarak değerlendirilir. Islamdan önceki eski hukuk sistemlerinin bir çoğunda, kadınlara mirastan pay ve rilmemiş hatta kadın bizzat kendisi miras (mal) olarak kabul edilmiştir. Ancak son zaman larda, çağdaş hukuk sistemlerinde, kadınlar erkeklerle eşit paylar almaya başlamışlardır. TMK'da kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. islam'dan önce ve islam'ın geldiği dönemlerde başta Araplar olmak üzere pek çok hukuk sistemlerinde kadınlara mirastan haklar verilmezken, islam hukuku kadınların - anne, eş, kız çocuğu, kız kardeş ve nine- olarak mirasçı olmalarını sağlamıştır. Kur'an-ı Kerim ayetlerinde (Nisa, 7, 11, 12, 13, 19, 176,...)de belinrtildiği gibi kadınlara mirastan 1/2, 2/3, 1/3, 1/4, 1/6, 1/8 gibi belirli paylar ayrılmıştır. Bu belirli pay sahibi mirasçılara“ashabu'l-ferâiz”denilmektedir. Malın geri kalanı ise, asabe adı verilen erkek mirasçılara verilmektedir, öncelikle belirli pay sahipleri -ki çoğunluğu kadınlardır- mirastan paylarını alırlar. Kadınlar, iddia edildiği gibi, her durumda erkeklerden eksik pay almamakta, bazen eşit bazen de erkek mirasçılardan fazla pay almaktadırlar. Kadınların eksik hisse almaları, erkek kardeşleriyle beraber mirasçı olmaları ile eşlerin birbirlerine mirasçılığında geçerlidir. Bunun da en önemli sebebi, islam hukukunda, mali sorumlulukların erkeklerin (baba, eş, erkek kardeş, dede, vs.) omuzları üzerinde olmasıdır. Mirasçılığın bazı durumlarındaki farklılık, cinsiyetten değil ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır, islam hukukunun bir hükmünü anlayabilmek için, sistemi bütün olarak incelemek gerekir.Modernist düşünürler, kadınların mirasçılığında esas alınan prensipleri kabul etmekle birlikte, bu hükümlerin günümüz şartlarına göre değişmesi gerektiği görüşündedirler. Ancak kadınların mirastaki payları, kesin nasslarla (âyet ve hadislerle) belirlenmiş olup zamanın ve toplumsal şartların değişmesiyle değişebilirliği kabul edilemez hükümlerdendir. Ayrıca mirasçılıkta esas alınan prensipler, tam anlamıyla henüz değişikliğe de uğramamıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACTINHERITORITY OF VOMEN IN ISLAMIC LAW Inheritority which is one of the means of acquiring properly in Islamic Law is very significant. Inheritor is a person who takes properties and rights of dead person for some reasons such as marriage, kinship, etc. In Islamic Law, apart from the inheritory reasons for realizing the inheritory there are also other principles, conditions and rather obstacles. The most important principles in determining the inheritors and their share are justice, kinship and need. The rights of inheritors on inheritance come after laying out the corpse, wrapping debt and will. Inheritors in Islamic Law are divided into ten and every individual is appreciated separetly with regard to their shares on the inheritance. In most of the Law systems before Islam there were no any right of inheritance for the women. Or rather the women were regarded as proherties of inheritance. It's only recent times that women began to obtain equal rights from inheritance like men. In Turkish sivil code men and women have equal rights. Unlike the erswhile systems Islam has given the rights of inheritance to the mother, wife, daughter, sister and grandmother. In the verses of the Qur'an (Nisa : 7, 11, 12,13, 19, 176....) we see that the rations of 1/2, 2/3, 1/3, 1/4, 1/6, 1/8 have been determined for women. These are called“The people of ferâiz”. The rest of the capital is given the those called asabe. In the very first place determined share holders take their shares from the inheritance. Women, as claimed, don't take lack share when compared to men, sometimes they take equal and sometimes more, for some fiscal reasons, for under some conditions women are given less share than men. This is completely financial problem. This arises from need not from sex. Modernist thinkers, as with their acceptance the principles about the inheritority of vomen they insist on some judicial rules being changed. But as the shares of women in inheritance was determined by Qur'an and hadith it's not possible to change with the change of time and place. -^¥^î#*--'' '?'"- vV-m^

Benzer Tezler

  1. Klasik Dönem Osmanlı Miras Hukukunda kadının yeri

    Position of women in the Classical Era Ottoman Inheritance Law

    ADEM ÇAKIR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    HukukYıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET KILINÇ

  2. Roma Hukukunda kadının hukuki durumu

    The Legal status of woman in the Roman Law

    HALUK EMİROĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    HukukAnkara Üniversitesi

    PROF.DR. ÖZCAN K. ÇELABİCAN

  3. Diyarbekir'de sosyal ve ekonomik hayat (Diyarbekir Şer'iyye Sicilleri Amid Mahkemesi -3725 ve 3785 numaralı sicillere göre (H.1205-1207/M.1790-1792)

    Social and economic life in Diyarbekir (Diyarbekir court registery Amid records- according to numbered 3725 and 3785 registry H. 1205-1207/M.1790-1792)

    GÜLŞEN PARLAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İBRAHİM SOLAK

  4. آيات األحكام المالية في القرآن الكريم ودورها في معالجة مشكلة الفقر

    Kur'ân-ı Kerim'de mali hükümlerle ilgili âyetler ve bunların fakirlik sorununun çözümündeki rolü

    AMEER MOHAMMED HASAN

    Doktora

    Arapça

    Arapça

    2024

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULBAKİ GÜNEŞ

  5. İslam hukukunda kadınların mirası ve Afgan Medenî Kanunu ile karşılaştırılması

    Women's heritage in Islamic law and its comparison with Afghan Civil Law

    ZABIHULLAH MUFAKKER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MURAT ŞİMŞEK