Reklamlarda emoji kullanımının beğeni düzeyine etkisi: Üniversite öğrencileri üzerine uygulamalı bir çalışma
Effect on the liking level of emoji use in advertising: An applied study on university students
- Tez No: 517853
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam dili, emoji dili, dilbilim, izleyici değerlendirmesi, Advertising language, emoji language, linguistics, audience evaluation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Son yıllarda, sanal dünyada ifadelerin karikatürize edilmiş hali olan emojilerden oluşan emoji dili hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu büyümenin sebepleri arasında gelişen teknoloji, online nüfusun %95 'ine yakınının emojileri düzenli olarak kullanması, kelimelerin yetersiz kalması durumlarındaruh halimizi göstermesi, duygularımızı anlatmamıza gerek kalmadan tarif edilmiş hazır duyguların olması ve emojilerin ifade ettiklerinin herkes tarafından anlaşılırolması söylenebilir. Dünyada en hızlı gelişen dil olma özelliğiyle emoji dili, reklamın işlevlerini yerine getirebilmek, hedef kitlesine ulaşarak istenilen etkiyi sağlamak için kendine has özellikleri olan reklam dilinde de yerini almıştır. Bu çalışmanın amacı, emojiler ve emoji dili ile oluşturulan reklamların izleyicilerce beğeni düzeylerini ve nasıl değerlendirildiğini ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında birinci bölümde dilbilimsel olarak reklam dili; ikinci bölümde emoji dili hakkında literatür taraması yapılarak, üçüncü bölümde, izleyicilerin emoji içerikli reklamları beğeni düzeyleri ve emoji dili ile oluşturulan reklamları nasıl değerlendirdiği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the emoji language, which is the caricature of emoticons in the virtual world, is rapidly growing. In this growth can be said that developing technology, regularly use of emojis near %95 of the online population, expressing our mood in stuations where words are inadequate, to have well-defined feelings without having to describe our feeling and the emojis are expressed by everyone. With the feature of being the fastest growing language in the world, the emoji language has also taken its place in the advertising language, which has its own characteristics, in order to fulfill the functions of the advertisement, reach the target mass and achieve the desired effect. The aim of this study is to show the level of appreciation of the advertisements created by emoji and emoji language and how they are evaluated. In the first part of the study, linguistic advertising language; In the second part, the literature about the emoji language was searched and in the third part, it was revealed how audiences evaluated the ads created with emoji and the ads created with the emoji language.