Azerbeycan hükümet sistemi
Azerbaijan governmental system
  1. Tez No: 517852
  2. Yazar: SAKHAVAT HASANOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Anayasa, Hükümet Sistemi, Bakanlar Kurulu, Meclis, Azerbaijan, Constitution, Governmental System, Council of Ministers, Parliament
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığına kavuşan Azerbaycan Cumhuriyeti, 1995 yılında Anayasasını yürürlüğe koymayı başarmıştır. Hükümet sisteminin detaylarını açıklayan 1995 yılı Anayasası, Cumhurbaşkanını çok önemli yetkilerle donatarak onu siyasal sistemin merkezine yerleştirmiş, devletin yönetim sistemini başkanlık olarak belirlemiştir. Bu, yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin belirgin şekilde birbirinden ayrı olmasından, cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinden, yürütme gücünün tamamen cumhurbaşkanının kontrolünde olmasından ve hükümetin parlamentoya değil cumhurbaşkanına karşı sorumlu olmasından açıkça anlaşılmaktadır. Çalışmanın konusu olan hükümet sistemleri, Anayasa hukuku açısından önemli olan ve çokça tartışılan bir konudur. Bu nedenle çalışmada ilk olarak hükümet sistemleri genel olarak ele alınmıştır. Daha sonra 1995 yılında kabul edilmiş ve 2002, 2009 ve 2016 yılında yapılan referandumlarla değişikliğe uğramış Azerbaycan Anayasası temel alınarak Azerbaycan'ın hükümet sistemi detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the disintegration of the Soviet Union, in 1991 gaining independence Azerbaijan Republic could put into effect its Constitution in 1995. Stating in detail governmental system of Azerbaijan Republic the Constitution dated 1995, puts the President onto the center of political system endowing it with very significant authorities and defines the government's management system as the presidency. It is understood of being apart of the legislative, executive and judicial powers, electing of president directly by people, being under control of the president of the executive power completely and the responsibility of the administration to the president, not to the parliament. Being the topic of the study the governmental systems are important and much discussed subject in terms of the constitutional law. Therefore, firstly governmental systems are generally, then governmental system of Azerbaijan Republic in the bases of Constitution dated 1995 with 2002, 2009 and 2016 referendum amendments discussed in this study.