Reklam mesajlarında emoji kullanımına yönelik deneysel bir çalışma
An experimental study on the use of emoji in advertising messages
- Tez No: 822592
 - Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KARAÇOR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Reklamcılık, Advertising
 - Anahtar Kelimeler: İletişim, Emoji, Reklam, Reklam Tutumu, Communication, Emoji, Advertising, Advertising Attitude
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzün dijital çağında markaların hedefi, tüketicilerin dikkatini çekmek ve etkileşim sağlamaktır. Bununla birlikte, dikkat süreleri kısalan ve reklam bombardımanı altında olan tüketicilerle iletişim kurmak her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Rekabetçi piyasada ise birbirine benzer ürün veya hizmetlere sahip markaların, birbirilerinden farklılaşmak ve tüketicilerin zihninde güçlü ve hatırlanabilir bir marka olabilmesi gerekmektedir. Çünkü tüketiciler tarafından güçlü, hatırlanabilir ve tercih edilen marka olmak, markanın sürdürülebilirliği açısından oldukça önem arz etmektedir. Teknolojinin gelişmesi iletişim ve reklam araçlarını değişime uğratmıştır. Emojilerin, duyguları kolay ve hızlı bir şekilde iletilmesini sağlamada etkili bir araç olarak öne çıkması, pazarlama ve reklamcılık alanında emoji kullanımının yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Emojilerin sempatik görünüşleri, iletişim süreçlerine sıcaklık ve esprili bir hava katmaları nedeniyle tüketiciyi cezbederken, aynı zamanda markanın daha akılda kalıcı olmasına da büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, emoji kullanılan reklamların izleyicilerin beğeni ve tutumlarını nasıl etkilediği ve reklam hatırlamasında emojilerin rolünün ne ölçüde etkili olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's digital age, the goal of brands is to attract consumers' attention and provide interaction. However, it is getting more and more difficult to communicate with consumers whose attention spans are shortened and who are bombarded with advertisements. In the competitive market, brands with similar products or services need to differentiate from each other and become a strong and memorable brand in the minds of consumers. Because being a strong, memorable and preferred brand by consumers is very important for the sustainability of the brand. The development of technology has changed the means of communication and advertising. The prominence of emojis as an effective tool to convey emotions easily and quickly has led to the widespread use of emoji in the field of marketing and advertising. While the sympathetic looks of emojis attract the consumer because they add warmth and humor to the communication processes, they also greatly help the brand to be more memorable. The aim of this study is to reveal how the ads using emoji affect the likes and attitudes of the audience and to what extent the role of emojis is effective in ad recall.