Râzî tefsirini kültürel antropolojik okuma (Fatiha ve Bakara sûreleri örneğinde)
Cultural anthropological reading of tafsir of râzî (İn the example of surahs of Fatiha and Bakara)
- Tez No: 517969
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Din, Anthropology, Religion
- Anahtar Kelimeler: Râzî tefsiri, kültürel antropolojik okuma, Tafsir of Râzî, cultural anthropological reading
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Tez; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde yeni bir yaklaşım olarak ortaya koyduğumuz kültürel antropolojik okuma açıklanmıştır. Kültürel antropolojik okumaya katkı sağlaması için Râzî ve tefsirine değinilmiştir. İkinci bölümde kültürel antropolojik okuma yaklaşımı ile Râzî tefsiri incelenmiştir. Bu inceleme Fatiha ve Bakara sûreleri tefsiri çerçevesinde yapılmıştır. Râzî'nin ayetlerle bağlantılı olarak hayatını ve kültürünü tefsirine yansıttığı görülmüştür. Sonuç bölümünde kültürel antropolojik okumanın Kur'ân-tefsir-müfessir arasındaki bağı anlamaya katkı sağladığı kanaatine varılmıştır. Bu bağlamda Râzî tefsirinde yaptığımız kültürel antropolojik okuma değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thesis consists of introduction, two chapters and results. The first chapter describes the cultural anthropological reading that we have put forth as a new approach. To contribute to cultural anthropological reading, Râzî and his tafsir were mentioned. In the second chapter, the tafsir of Râzî were studied by the cultural anthropological reading approach. This study was carried out within the framework of tafsir of Surat al-Fatiha and al-Baqara. Râzî has been shown to reflect his life and culture in connection with the verses. In the conclusion chapter, it was concluded that cultural anthropological reading contributed to understanding the link between the Qur'an-tafsir-mufassir. In this context, the cultural anthropological reading in Râzî tafsir has been evaluated.