Preeklampsi tanısı konulan hastalarda serum lipopolisakkarit bağlayıcı protein seviyelerinin klinik önemi
The levels and clinic outcome of lipopolysaccharide binding protein in the preeclamptic pregnancies
- Tez No: 518030
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BABÜR KALELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: pregnancy, preeclampsia, lipopolysaccharide binding protein
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmanın amacı, preeklampsi tanısı alan hastalarda serum lipopolisakkarit bağlayıcı protein (LBP) seviyelerinin hastanın kliniğine yansımasını ortaya koymaktır. 2016-2018 yılları arasında preeklampsi tanısı alan 29 gebe çalışmaya dahil edildi. Aynı gebelik haftasında 28 gebe kontrol grubu olarak alındı. Hastalardan alınan venöz kan santrifüje edildikten sonra LBP düzeyleri ELISA ile ölçüldü. Preeklampsi tanısı almış 29 gebe ve kontrol grubu olarak 28 sağlıklı gebeyi içeren bu çalışmada her iki grubun yaş, gravida, parite, gebelik günü gibi demografik özellikleri benzer, BMI ise hasta grubunda belirgin daha yüksek bulunmuştur. Preeklampsi tanısı alan gebelerin ortalama kan basıncı değerleri 155/97 mmHg iken sağlıklı gebe grubunun kan basıncı ortalama 116/73 mmHg saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the association between of lipopolysaccharide binding protein (LBP) levels in the preeclamptic pregnancies and clinic outcomes. In this study; 29 preeclamptic pregnant women were enrolled between 2016-2018. 28 non-preeclamptic pregnant women were selected as control group. The LBP concentrations in the venous blood samples were measured by ELISA. Age, gravidity, parity and gestational age were comparable among preeclamptic women and controls. Mean BMI values however, were higher in the patients. The mean blood pressure were 155/97 and 116/73 mmHg among cases and controls, respectively. Mean serum LBP values were significantly higher in preeclamptic women (9350 ng/ml) than healthy controls (7450 ng/ml). With respect to the prognostic value of serum LBP levels, there was a negative correlation between LBP levels and cordon pH value at birth. Conclusion: Serum LBP levels are elevated in preeclampsia.