Kedi ve köpeklerde femur kırıklarının string–of-pearls (boncuk dizisi) kilitli plağı (sop) ile sağaltımı ve alınan sonuçların klinik ve radyografik değerlendirilmesi
Clinical and radiographic evaluation of femoral fractures in dogs and cats using string-of-pearls (sop) locking plate
  1. Tez No: 518156
  2. Yazar: SHAHEEN JAAFAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, Kedi, Kırık, Köpek, SOP Plak, Cat, Dog, Femur, Fracture, SOP Plate
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Kedi ve Köpeklerde Femur Kırıklarının String-Of-Pearls (Boncuk Dizisi) Kilitli Plağı (SOP) ile Sağaltımı ve Alınan Sonuçların Klinik ve Radyografik Değerlendirilmesi String-of-pearls (boncuk dizisi) kilitli plağı (SOP), paslanmaz çelik kilitli plak sistemidir. Geleneksel plak sisteminin aksine, bu sistem stabiliteyi sağlamak için kemik ile plak arasındaki friksiyona dayanmaz ve plağın kemik yüzeyine kesin şekillendirmesini gerektirmez. SOP plakları, biyomekanik sertliğini kaybetmeden lateromedial, dorsoventral ve torsiyonel olarak altı serbest derecede şekillendirilebilir. SOP implantları, standart kortikal vidalarını kilitli vidaları olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, kedi ve köpeklerde femur kırıklarının string–of-pearls SOP boncuk dizisi kilitli plağı ile sağlatımı ve alınan sonuçların klinik ve radyografik değerlendirilmesini içermektedir. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Ortopedi ve Travmatoloji Küçük Hayvan Kliniği'ne getirilen değişik yaş ve vücut ağrılına sahip olan 2 köpek ve 7 kedi toplam 10 diyafizer, distal ve suprakondiler femur kırıkları, SOP plaklarını ya direkt ya da femurun şekline göre bükerek tedavi edilmiştir. Her olgunun klinik ve radyografik sonuçları postoperatif olarak 10, 30, 60 ve 90 günlerde değerlendirilmiştir. Klinik olarak tüm vakalar, hafif topallık gösteren 2 kedi dışında, etkilenmiş ekstremitenin iyi bir şekilde kullanılmasını göstermişti. Radyografik muayenede tüm olgularda kallus oluşumu ile kırık iyileşmesi oluşurken, malunion veya gecikmiş kaynama görülmedi. Topallık gösteren iki kedide patellar lukasayonu belirlendi. Bu çalışmada, SOP bir kiltli plak olarak kilitli plakların tüm avantajlarını sağlaması, periost kan dolaşımını koruyarak biyolojik iyileşmeyi hızlandırması, plağın özellikle distal ve suprakondiler femur kırıklarında kemiğin şekline göre bükülmesi ve bir kilitlenen plak sistemine rağmen kortikal vida kullanan tek sistem olması nedenleri ile çalışmaya uygun sistem olarak görülmüştütr. Böylece, femurda farklı kırık tipleri için SOP plağı çok uygun internal fiksatör materyali olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Clinical and Radiographic Evaluation of Femoral Fractures in Dogs and Cats Using String-Of-Pearls (SOP) Locking Plate The string of pearls (SOP) plating system, is a stainless steel locking plate system. These plates can be contoured in six degrees of freedom, that is, lateromedially, dorsoventrally, and torsionally, and precise contouring to the bone surface is not required as constructs do not rely on bone-plate friction for stability, unlike conventional plates. The SOP implant was designed so that standard cortical screws are adapted to serve as locking screws. The aim of this study included clinical and radiographic evaluation of femoral fractures in dogs and cats using String-Of-Pearls (SOP) locking plate. A total of 10 diaphyseal, distal and supracondylar femoral fractures of 2 dogs and 7 cats with different ages and body weights brought to Ankara University, Faculty of Veterinry Medicine, Small Animal Hospital, Department of Surgery have been treated using SOP locking plates either by direct application or bending the plate according to the femor shape. The clinical and radiographic results of each case has been evaluated in 10, 30, 60 and 90 days postoperatively. Clinically all cases used the affected extremity in a good manner except 2 cats which showed mild lameness degree while radiographic examination showed fracture healing by callus formation in all cases and no malunion or delay union have been noticed. The main postoperative complication by using of SOP plate in this study was patellar luxation which noticed in the same 2 cats that showed the lameness. This study revealed many characteristics of SOP plate which provides all locking plate system advantages such as biological healing by preserving periosteal blood supply beside on its bending charactaristics of contouring according to bone shape particularly in distal and supracondylar femoral fractures as well as it's a unique locking system using standart cortical screws. Thus, we concluded that SOP plate is a very suitable internal fixator material for different fracture types in femur.