İnsan iskeletlerinde uzun kemik uzunluklarının biyolojik yaş belirlemede kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A study on the usability of long bone lengths in human skeletons in biological age estimation
  1. Tez No: 518170
  2. Yazar: ÖZLEM MEHDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Anatomi, Antropoloji, Forensic Medicine, Anatomy, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Antropoloji, Biyolojik Profil, Kimliklendirme, Osteometri, Yaş Tahmini, Age Estimation, Biological Profile, Forensic Anthropology, Identification, Osteometry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Adli antropoloji, iskelet kalıntıları aracılığıyla adli bilimlerin kimliklendirme çalışmalarına katkıda bulunan bir alandır. Yaş tahmini ise kimliklendirmenin önemli bir aşamasıdır. Ancak her yaş grubu için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Erişkinlik öncesi dönemlerde dental gelişim evreleri ve epiphysis'lerin kaynaşma durumlarını incelemek yaş tahmini için güvenilir yöntemlerdendir. İskelet bileşenleri aracılığıyla yaş tahmini yapılırken çok sayıda ölçütün değerlendirilmesi sonuçların güvenilirliğini arttırmaktadır. Uzun kemiklerin diaphysis uzunlukları da erişkinlik öncesi dönemler için yaş tahmini ölçütü olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada da femur ve tibia diaphysis uzunluklarının düşük standart hata ortalaması ile yaş tahmini yapılmasına olanak tanıdığı sonucuna varılmıştır. Adli olguların kimliklendirme çalışmalarında populasyonlara özgü verilerin kullanılması önerilmektedir. Buna ek olarak adli tıp, adli arkeoloji ve adli diş hekimliği gibi alanların adli antropolojik yaklaşımların sunduğu görüşleri de değerlendirmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Forensic anthropology is a field that contributes to the identification studies of forensic sciences through skeletal remains. Age estimation is an important phase in identification. However, different methods are used for each age group. Examining the dental developmental stages and epiphyseal unions are reliable methods for age estimation in pre-adulthood. While estimating age by means of skeleton components, the evaluation of a large number of measures increases the reliability of the results. Diaphysis lengths of long bones are also considered as criteria of age estimation for pre-adulthood. In this study, it was concluded that diaphysis lengths of femur and tibia allowed the estimation of age with low standard error averages. It is recommended to use special data for populations in the identification studies of forensic cases. In addition, such fields as forensic medicine, forensic archeology and forensic dentistry should also consider the views of forensic anthropological approaches.