Lise binalarındaki dolaşım alanlarında grafik tasarım elemanlarının kullanımı ve analizi: Kayseri Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi örneği
Usage and analysis of graphic design elements in students's movement area: Kayseri Ahi Evran Professional and Technical Anatolia example
- Tez No: 518425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SARIKAHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç Mekân, Grafiti, Lise, Öğrenci, Kayseri, İnterior, Graffiti, High School, Students, Kayseri Province
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Öğrenciler duygu ve düşüncelerini defterlerine, okul sıralarına, okul duvarlarına vb. yüzeylere yazı yazarak ve semboller çizerek ifade etmeye çalışmaktadırlar. Sıralara ve duvarlara yazı yazıp resim çizmek, karalama yapmak hoş bir görüntü oluşturmamakta ve okul yönetmeliğine de uygunluk göstermemektedir. Araştırmanın amacı öğrencilerin duygu ve düşüncelerini rahat bir şekilde ifade edebilmesi için iç mekânlarda grafiti öğelerini kullanarak, mimariyle grafiti sanatını birleştirip öğrencilerin duygularını ifade etmelerine yardımcı olmak ve okulu sevdirmektir. Ayrıca, eğitim yapılarının iç ve dış mekânların da boş bırakılan duvarların öğrenciler tarafından tasarlanan öğelerle süslenmesi öğrencilerin mekâna karşı aidiyet hissini güçlendireceği, aynı zaman da eğitim yapısının da kendi kimliğini oluşturmasına imkân vereceği ve bu tecrübenin öğrencilerin yaşadığı mekânı sahiplenmesini sağlayacağı düşünülmektedir. Bu amaçla Kayseri Ahi Evren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Sanat ve Tasarım Bölümünde eğitim-öğretim gören otuz beş öğrenciyle 2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci döneminde grafiti etkinliği yapılmıştır. Lise öğrencilerine, duvar resmi ve grafiti yapılmadan önce teknik bilgiler verilmiştir. Soru-cevap öğretim yöntemiyle grafitinin bazı temel bilgilerini öğrenmelerine çalışılmıştır. Bu bilgiler verilirken, slâytlarla örnekler gösterilerek kâğıt üzerine grafiti eskizleri yapılmış ve daha sonrasında üç uygulama gerçekleştirilmiştir. Birinci uygulama da sınıfta çizilen çizimlerden bir tanesi duvara asılan 180x300cm ölçülerinde hazırlanan tuval bezine uygulanmıştır. Uygulanacak çizimi belirlemek için uygulama için yapılan çizimler slayt gösterisi olarak akıllı tahtada sergilenerek oylama yapılmıştır. En çok beğenilen çalışma uygulanmıştır. İkinci uygulamada 180x300cm ölçülerinde hazırlanan tuval bezine serbest şekilde çalışmaları istedikleri gibi yazı yazıp karalama yapmaları istenmiştir. İlgilerini artırabilmek ve iz bırakabilmek amacıyla yaptıkları çalışma okulda önce bahçede sonra da sınıfta sergilenmiş. Üçüncü uygulamada ise okul içinde yapılan uygulamalar Talas Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü'ne örnek olarak gösterilmiş ve sosyal sorumluluk projesi kapsamında Kayseri İlinde Talas ilçesinde Muhsin Yazıcıoğlu parkının atıl durumunda olan duvarlarında grafiti etkinliği gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerle yapılan gözlemler ve görüşmeler sonucunda ergenlik döneminde olan lise öğrencilerinin dersten sıkıldıklarında, üzgün veya mutlu olduklarında, başkalarına anlatamadıkları düşüncelerini okul duvarlarına ve masalarına karalamalar yaparak (okul malına zarar verme gibi) olumsuz davranışlara eğilimli oldukları gözlemlenmiştir. Bu nedenle araştırma; lise öğrencilerinin gösterdiği olumsuz davranışları grafiti çalışmaları ile ilişkilendirdiğinden, sanatın bir dalı olan grafitinin ergenlik çağındaki lise öğrencilerinin ruhsal yönlerini olumlu yönde etkileyerek okula ve yaşama uyum sağlamalarına katkıda bulunması açısından önemlidir. Ayrıca, öğrencilerin işbirlikli çalışmaları sonucunda birbirleriyle yardımlaşarak problem çözme yeteneklerini geliştirerek olumsuz davranışlara olan eğilimlerini azaltmaya katkıda bulunacağından dolayı da önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Students try to express their emotions and thoughts by writing something and drawing symbols to their notebooks,school lines, or on surfaces like school walls, etc.Writing and painting on the walls and the walls do not create a pleasant appearance and do not conform to school regulations. The purpose of the research is to help the students express feelings and thoughts comfortably by using the graphite items in the interior spaces, by combining with the art of graffiti and architecture and to make love the school. In addition, it is considered that the walls decorated in the interior and exterior spaces of the educational buildings by students will strengthen the students' sense of belonging to the space, while the education structure will also allow them to establish their own identity, and this experience will enable the students to own the space they live in. For this purpose, a graphite activity was held in the first semester of 2016-2017 academic year with thirty-five students studying in Art and Design department in Kayseri Ahi Evran Vocational and Technical Anatolian High School. High school students were given technical information before the wall painting and the graffiti were done. It has been tried to learn some basic knowledge of graphite by question-answer teaching method. While this information was given, graphite sketches were made on paper with slides examples, and then three applications were carried out. In the first application, one of the drawings drawn to the class was applied to the canvas cloth prepared in the dimension of 180x300cm which is hanging on the wall. In order to determine the drawing to be applied, the drawings made for the application are displayed on the smart board as a slide show and voted. The most admired work has been applied. In the second application, it is required to work on the canvas cloth prepared in 180x300cm dimension and to write and obliterate as they want. The work they have done in order to increase their interest and leave a trace has been exhibited in school,first in the class then in the garden.In the third application, the applications made within the school are presented as an example to the Talas Municipality Park Gardens Directorate and the graffiti activity was realized on the walls of Muhsin Yazıcıoğlu Park in Talas district of Kayseri province as part of the social responsibility Project. As a result of observations and interviews with students, it was observed that high school students in adolescence were more likely to have negative behaviors, by making sketches on school walls and tables (such as school property damage) when they were stressed, sad or happy. For this reason the study, since it relates the negative behaviors of high school students to graffiti studies, graffiti, and as a branch of art, is important in terms of contributing to reading and adapting to life by influencing the spiritual aspects of high school students in adolescence positively. It is also important because students will contribute to reducing their tendency to negative behaviors by developing problem-solving abilities by helping each other as a result of collaborative work.