An attempt on reading a place: German-Turks practices of place-making in schleswig-holstein
Bir 'yer' okuma denemesı:Alman-Türklerin schleswig holstein'da yer-kurma pratıklerı
- Tez No: 518525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÜNSAL GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Immigration, Turkish Migrants, Guest-Workers, Displacement, Place-Making
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Antik çağlardan itibaren, göç, durmadan küreselleşen dünyamızın bir parçasıdır. Dünyadaki sayısız insan, normalde ait oldukları coğrafyalardan farklı ülkelerde ve kültürlerde yaşamaktadır. Hangi sebeplerden olursa olsun, bir parçası oldukları sosyo-kültürel çevreden göç ile kopan insanlar, 'kendi yerleri'ni üretmek bağlamında, yeniden-düzenlemek zorunda kaldıkları yeni bir 'mekân'a girerler. Bu çalışma, Federal Almanya Cumhuriyeti ve Türkiye arasında 30 Ekim 1961'de imzalanan iki taraflı iş anlaşmasıyla, 60 yıl önce Almanya'ya gelen Türk konuk işçilerle ilgilidir. Aslında anlaşmanın kısa vadeli olması hedeflense de, konuk işçilerin çoğu aileleriyle yeniden bir araya gelerek Almanya'da kalmıştır. Misafirler bir yandan kök salmaya çalışırken, bir yandan da bir yerden başka bir yere göçerek kendi yaşam alanlarını yaratmışlardır. Burada sorgulanması gereken nokta, insanların bu değişimleri o ülkedeki 'ev'lerini bulmak adına mı yaptıkları, ve yerleşim değişimlerinin bir mekân oluşturma pratiği olarak görülüp görülemeyeceğidir. Yabancı bir ülkede mekan üretirken hangi uygulamaların büyük önem taşıdığı ve entegrasyon süreciyle mekan oluşturma arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı soruları, bu çalışmanın esas başlangıç noktasıdır. Bu çalışmanın amacı, yarı yapılandırılmış görüşmeler, fotoğraf-röportajlar ve haritalandırmalarla elde edilen verileri kullanarak, hem teorik hem de pratik bağlamda, Schleswig-Holstein'da bulunan, Geesthacht adlı küçük bir kasaba yaşayan Türk 'Misafir İşçilerin' ve ailelerinin 'yer-kurma' süreç ve pratiklerini anlamaktır. Anahtar Kelime: Göç, Türk göçmenler, Misafir-işçi, Yerinden olma, Yer-kurma
Özet (Çeviri)
Since ancient times, migration is a part of our ever-globalizing world. Countless people in the world dwell in countries and cultures, different than they are originally from. Out of whichever reasons, consequently breaking off from the socio-cultural environment they are accustomed, people are entering a new 'space', in which they have to re-arrange themselves in cases of re-making their 'own place'. This study deals with the Turkish 'guest-workers', who initially came to Germany for about 60 years ago with the bilateral labor exchange agreement between the Federal Republic of Germany and Turkey on October 30, 1961. Although this agreement was intended to be short-lived, most of the guest-workers were reunited with their families and remained in Germany. While trying to strike roots, they moved from one place to another in Germany and created their own place to live. The interrogation point here is, whether people made settlement changes to find their 'home' in that country and if settlement changes are practices of place-making. The question of which practices have been of great importance while making place in a foreign country and is there any significant association between the process of integration and place-making will be the constitutive starting point of this study. Using data obtained from semi-structured interviews, photo-interviews and mapping of itinerary, this study aims, both in theoretical and practical context, to understand the process and practices of 'place-making' by the displaced Turkish 'guest-workers' and their families in a small village of Schleswig-Holstein, namely Geesthacht.