İnsansız hava aracı yardımıyla kadastral harita üretiminin incelenmesi
Analysis of the production of cadastral map by unmanned aerial vehicle
- Tez No: 518552
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH VARLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Fotogrametri, Fotogrametrik Nirengi, İHA Fotogrametrisi, Kadastro, Ölçü Doğruluğu, Cadastre, Photogrammetry, PhotogrammetricTriangulation, Measure Precision, UAV Photogrammetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İçinde yaşadığımız çağı Bilgi Çağı diye adlandıran bilim insanları olmuştur fakat bilgiyi farklılaşmış disiplinlere ait bilgiler olarak kabul edersek Bilgi Çağı tanımı eksik olacaktır. Çağımız farklılaşmış disiplinlere ait bilginin tanımlanmış amaçlar için birleştirilmesi yani Bilgi Sistemleri Çağıdır, üzerinde yaşadığımız yeryüzünün alternatifinin olmayışı Bilgi Sistemleri Çağı için Coğrafi Bilgi Sistemini (CBS) vazgeçilmez kılmaktadır. CBS'nin temel bileşeni şüphe yok ki yeryüzü şekilleri ve mülkiyet sınırlarıdır, yani kadastro haritasıdır.Mülkiyet Sınır Haritası (Kadastral Harita) üretimi için ise kullanılan ölçü tekniğinden ve ölçü aletinden belli ölçü doğruluğunda ve hassasiyetinde olması beklenmektedir. Çalışmamda, İHA ile Fotogrametrik Teknikler kullanılarak, Konya İli Selçuklu İlçesi Sarayköy Mahallesinde Kadastral Harita ve Ortofoto Harita gibi mühendislik projeleri üretilmiştir. Çalışma kapsamında İHA ile otonom olarak yapılan uçuş neticesinde elde edilen veriler, mühendislik projelerinin temel bileşeni olan mülkiyet sınırı yani kadastro tekniğinde günümüzde kullanılan yersel ölçü yerine uygulanıp uygulanmayacağı mevcut yönetmeliklerce belirlenen ölçütlere göre incelenmiştir. İHA Fotogrametrisi yöntemi ile elde edilen verinin 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22-a uygulaması kapsamında elde edilen veri ile karşılaştırılması yapıldığında İHA Fotogrametrisi Yöntemi ile BÖHHBÜY'e göre istenen doğruluğun bina köşesi, duvar gibi sabit sınırlarda sağlandığı sabit sınırların göreceli olduğu, yıkılmış duvar ve yıkık yapılar gibi sınırlarda ise farklar olduğu saptanmıştır. Bu farkların yersel ölçü yapan operatör ile fotogrametrik değerlendirme yapan operatörün farklı bireyler oluşundan kaynaklandığı tespit edilmiştir. İnsansız hava aracı yardımıyla kadastral harita üretiminin, konumda ve alan bazında istenen doğrulukta üretilebileceği sonucuna varılmış ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is quite often that the age we live in is referred as Information Age by the scientist. However, if we consider the fact that that information/knowledge is composed of many different disciplines, perhaps, The Information Age term seems incomplete. In an attempt to redefine, we can instead refer this age as The Age of Information Systems(AIS), meaning; gathering the information from different disciplines for a defined purpose to create a coherent information flow. As the earth is our only known hospitable habitat for the humankind, creating Geographic Information Systems(GIS) for the fulfillment of theAIS becomes indispensable. Clearly, the main components of the GIS are landforms and ownership borders that is in other words, cadastral maps. It is a perquisite for the techniques used in cadastral map generation to provide acceptable accuracy and sensitivity. In this study, we used Unmanned Aerial Vehicles (UAV) with photogrammetric techniques in order to create Cadastral and Ortophoto maps of the village of Sarayköy in Selçuklu/Konya. In this study, we investigated the possibility of applying the data, autonomously acquired by UAV, in replacing the current standard, land based cadastral techniques. We crossmatched the obtained data according to the currently active regulations, determining ownership borders. When compared to current 22-a application, the data obtained with UAV photogrammetry provided accurate results in determination of the fixed borders such as building corners and walls according to the BÖHHBÜY, whereas UAV obtained data could not provide acceptable measurements when determining unfixed borders such as borders of ruined walls and structures. However this is thought to be due to the human factor as the operator who is carrying out the land based measurements was different than the operator who was responsible for the photogrammetric analysis. We therefore concluded that cadastral map production via UAV can provide sufficiently accurate data in determining location and area measurements. The study was finalized with further suggestions and outlook.