Zorunlu göçün mekândaki toplumsal ve ekonomik etkileri: Bağcılar ilçesindeki Suriyeliler örneği
The social and economic impacts of forced migration on space: Case of Syrians in Bağcılar district
- Tez No: 518674
- Danışmanlar: PROF. DR. SELVER ÖZÖZEN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu Göç, Suriyeliler, Bağcılar İlçesi, Forced Migration, Syrians, Bagcilar District
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bağcılar İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan, geçmişi itibariyle göçmenler tarafından kurulmuş bir ilçedir. İstanbul'un merkezine yakın olmakla birlikte çevre özellikleri taşıması ancak çevre ile merkez arasında kalması dolayısıyla göçmenler tarafından sıkça tercih edilen bir ilçe olmuştur. 2011 Suriye iç savaşının patlak vermesi sonucu Türkiye'ye göç eden birçok Suriyeli İstanbul içerisinde Bağcılar ilçesinin konumsal ve ekonomik avantajlarından faydalanmak için bu ilçeye yerleşmişlerdir. 2017 sonu itibariyle 748,483 nüfuslu Bağcılar ilçesine GİGM verilerine göre Temmuz 2015'te 25,406, Aralık 2016'da 37,643, 26 Nisan 2018'e kadar da 49,289 Suriyeli göç etmiş ve etmeye devam etmektedir. Bağcılar ilçesindeki Suriyelilerin ilçeye geliş sebepleri, ilçeye olan toplumsal, demografik, mekânsal ve ekonomik etkileri çalışılmıştır. Resmi kurumlardan elde edilen verilerden yararlanılmış ve Suriyelilerle yüz yüze görüşmeler yapılmış, anket ve mülakat formu uygulanmıştır. Rastgele ve kartopu örneklem yönteminden yararlanılarak hazırlanan çalışmanın bulguları SPSS 15 paket programı kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre Suriyelilerin Bağcılar ilçesini öncelikli olarak sosyal ağlarından dolayı tercih ettikleri, yaşamın diğer ilçelere göre daha ucuz ve iş imkânlarının çok olmasından dolayı ilçede yaşamaya devam ettikleri elde edilmiştir. Dil bilmemelerinden dolayı yerli halkla iş ve alışveriş dışında herhangi bir ilişki içerisinde olmamaları kimi zaman çatışmalara kimi zaman da kutuplaşmalara neden olsa da genel olarak Suriyelilerin yerlilerden memnun oldukları, yerlilerin de Suriyelilerden yana sorunlarının olmadığı öğrenilmiştir. İlçeyi birçok yönden etkileyen ve ilçeden etkilenen Suriyelilerin kalıcılık eğilimlerinin de düşük olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bagcilar, which is located on the European side of Istanbul, is district by migrants in its history. It has been the frequently preferred district by migrants because of being close to the center of Istanbul and having the features of periphery but having the features of both the center-periphery. Lots of Syrian migrants are settled to Bagcilar to take the locational and economic advantages of the district as a result of the erupting of the Syrian civil war that started in 2011. According to the data of DGMM, 25,406 Syrians in July 2015, 37,643 Syrians in December 2016, 49,289 Syrians as of 26th April 2018 migrated and continues to migrate to Bagcilar with a population of 748,483 by the end of the 2017. It has been studied the social, demographic, spatial and economic effects to the district and reasons for coming of Syrians to Turkey. It was benefited from data obtained from the official institutions and had a face-to-face interviews, implemented the survey and interview form. It was studied to analysis the findings of the study that was prepared by benefiting from the random sampling method and snowball sampling method by using SPSS 15 program. According to findings obtained from the study, it was gained that Syrians preferred firstly the Bagcilar district because of their social networks, and continues to live in district due to being cheaper of life in Bagcilar in contrast to the other districts of Istanbul, having a lot of job opportunities. It was learned that Syrians are pleased with residents, and residents don't have problems with Syrians although it causes sometimes conflicts and polarization between Syrians who are not in contact with residents except business and shopping due to the fact that Syrians don't know Turkish and residents. It was observed that Syrians who affected the district in terms of many ways and are affected from district had the low tendency of their persistence.