AK Parti döneminde Moğolistan'a yönelik Türkiye dış politikasında kullanılan yumuşak güç araçları
Soft power instrument in Turkish foreign policy towards Mongolia under the rule of Justice and Development Party
- Tez No: 518715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'nin dış politikası, yumuşak gücü, AK Partisi, Moğolistan dış politi-kası, üçüncü komşu politikası, Rusya ve Çin dünya iki gücün arasındaki denge politikası, Turkey's foreign policy, soft power, AK Party, Mongolia's foreign pol-icy, third neighbor policy, balancing policy between Russia and China
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada AK Parti döneminde (2002-2015) Moğolistan'a yönelik Türkiye Dış Politikasinda kullanılan yumuşak güç araçları incelemiştir. Türkiye'nin dış politikası kapasitesi ve yumuşak gücün araçları, kaynakları, zorlulukları ve başarılarını değerlendirerek Moğolistan'a yönelik politikasını ortaya koymak amaçlanmıştır. Türkiye'nin en etkili yumuşak gücünden biri olan TİKA'nın 2010'dan sonraki politikasındaki aktivizm ve değişiklikler onların dış politikasında yer almış olduğunu göstermemektedir. Ayrıca, Sovyet Birleşiğinin yıkıldıktan sonraki Moğolistan'nın market ekonomi ve demokratik ülke olma süresindeki siyasal reform ve dış politikasında yeniden uygulanan üçüncü komşuluk konsepti, Türkiye ve Moğolistan arasındaki ikili siyasi ilişkileri, ilişkilerindeki durumlar ve gelişmeler aynı anda TİKA'nın Moğolistana yönelik proje ve faaliyetlerini keşfetmektedir. Ülke'nin demokratikleşmeye geçiş süresinde uluslararası işbirliği ajanları ve uluslararası ilişkiler'de yumuşak gücün etkilli yönetim olarak tanıttığı USAID, JICA, KOIKA ve GIZ'nın tarafından gösterilen sosyo-ekonomik kalkınmalara katkıda bulunmaktadır. Kalkınma ajanslarının göstermiş olduğu projeler ve faaliyetleri inceleyerek ileride TİKA'nın hangi alanda ve etkili çalışma önerileriyle sonuçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This research work examines the soft power of Turkey's foreign policy towards Mongolia under the Justice and Development Party (AK Party) through the period of 2002 to 2015. The primary objectives of this study are to determine the capacity and main elements of Turkey's soft power, evaluate its success, sources and challenges in the Turkish foreign policy towards Mongolia, activism and changes in TİKA's policy since 2010 and realization in the foreign policy. The study will also try to explore the political reform and democratic transition process of Mongolia, main directions of the foreign policy and Mongolia's bilateral rela-tions with Turkey. During the transition period of the country, international cooperation agencies have contributed to Mongolia's socio-economic development, that will be ana-lyzed as a phenomenon of the soft power tool.