Eti Maden Kırka Bor İşletmeleri, boraks penta fabrika birimlerinin risk analizinin mukayeseli olarak yapılması
Comparative risk analysis of borax penta factory units of Eti Mine Kirka Boron Plant
- Tez No: 518750
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Madencilik, tehlike, risk analizi, yöntem, risk, matris, Mining, hazard, risk analysis, method, risk, matrix
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ülkemiz yeraltı ve yerüstünde çeşitli maden yataklarına ev sahipliği yapmaktadır. Sahip olduğu bu yataklar göz önünde bulundurulduğunda madencilik, ülkemizin kalkınması ve gelişmesi açısından önemli bir sektördür. Tüm dünya ile paralel madencilik sektörünün ülkemizde gelişmesi ile üretim artmış ve beraberinde maden işyerlerinde istenmeyen çeşitli iş kazalarına sebebiyet verilmiştir. Yaşanan iş kazaları neticesinde ölümler, yaralanmalar, yanmalar, uzuv kayıpları vb. durumlar ortaya çıkmış ve maalesef halende benzer durumlar yaşanmaktadır. Meydana gelen iş kazaları, iş sağlığı ve iş güvenliğinin işyerlerindeki önemini vurgulamaktadır. İş kazalarının sebepleri araştırılıp, bu kazaların hiç olmaması veya iş kazasının minimum seviyede tutulması gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği kültüründe, iş kazalarının en az seviyeye indirilmesi için öncelikle çalışılan işletmede bütün tehlike ve risklerin belirlenerek, bu tehlike ve risklerin derecelendirilmesi gerekmektedir. Derecelendirilen tehlike ve riskler, öncelik sırasına göre tespit edilmeli ve gerekli önleyici-koruyucu tedbirler ile çalışanları ve işletmeyi korumak temelde esas alınmalıdır. Belirlenen tehlike-riskler hakkında işyeri genelinde tüm çalışanlar bilgilendirilmeli, gerekli eğitimler verilmeli, işyeri dâhilinde güvenlik kültürünün oluşması sağlanarak yapılan çalışmalar neticesinde işletmede, iş kazası ve meslek hastalıklarının minimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Eti Maden Kırka Bor İşletmesi'nde ki Boraks Penta 1 ve Dekahidrat Fabrika Birimi ile Boraks Penta 5 Fabrika Birimi'nin risk analizi çalışmaları yapılmış, gerekli koruma önlemleri belirtilmiş, matris yöntemi ve çok değişkenli matris risk analizi yöntemleri kullanılarak karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is hosting various mineral deposits under or above ground. Considering these deposits, mining is an important sector in terms of the development and progress of Turkey. With the development of the mining industry in Turkey parallel to the whole world, production has increased and there have been various undesirable job accidents in mining establishments. Deaths, injuries, burns, limblosses, etc. Situations have arisen and, unfortunately, similar situations are still happening. Accidents at work coming to the scene emphasize the importance of occupational health and safety at workplaces. The reasons for job accidents must be investigated and these accidents should never be repeated again or the job accident must be kept at a minimum level. In the culture of occupational health and safety, in order to minimize the level of job accidents, all the hazards and risks should be determined and the risks and hazards should be graded. The graded hazards and risks should be determined according to priority order and protection of workers and enterprises with the necessary preventive-protective measures should be taken as basis. All employees should be informed about the identified hazards-risks throughout the workplace, necessary trainings should be provided, work accidents and occupational diseases should be reduced to the minimum level due to work carried out by ensuring safety culture within the workplace. In this study, risk analysis studies of Borax Penta 1 and Decahidrat Factory Unit and Borax Penta 5 Plant Unit at Eti Mine Kırka Boron Plant were carried out, necessary protection measures were specified and matrix method and multivariate matrix risk analysis methods were used to compare.