Trenbolon takviyesinin koşu yapan sıçanlarda ekstremite kemikleri üzerine etkileri
The effects of trenbolone supplementation on the extremity bones in running rats
- Tez No: 518767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA LÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Spor, Anatomy, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anabolik Androjenik Steroid, Trenbolon, Sıçan, Femur, Humerus, Anabolic Androgenic Steroid, Testosterone, Rat, Femur, Humerus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Anabolik steroidler, Anabolik etkilerin sürdüğü ve androjenik etkilerin minimize edildiği testosteron türevleridir. Sporcular ve bireyler tarafından rekabet, fiziksel performansı arttırmak ve dış görüşünü değiştirmek amacıyla doping amaçlı ergojenik madde kullanılma oranı da artmaktadır. Bu araştırmanın amacı, koşu yapan sıçanlara dört hafta boyunca uygulanan trenbolon takviyesinin ekstremite kemikleri üzerine etkisini saptamaktır. Araştırma, Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden temin edilen 28 günlük (61,80 g) 28 adet sıçan (Erkek, Wistar) üzerinde gerçekleştirildi. Sıçanlar, K (Kontrol) grubu, E (Egzersiz) grubu, T (Trenbolon) grubu ve TE (Trenbolon + Egzersiz) grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneme süresi toplam 4 hafta sürdü. Sıçanların temini, bakımı, beslemesi ve deneysel uygulama Selçuk Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirildi. Materyallerin ön ve arka extremite kemikleri diseke edilerek ortaya çıkarıldı ve ortaya çıkarılan humerus ile femur kemikleri kurutuldu. Her bir kemiğin boy uzunluğu, corpus kalınlığı, cortex kalınlığı ve medullar çap noktaları belirlenerek gerekli ölçümler alındı. Sonuçlar Ort±SS olarak sunuldu. Verilerin gruplar arası karşılaştırılmada ANOVA ve Duncan testi uygulandı. p0,05). Çalışma sonuçları incelendiğinde, Trenbolon takviyesinin sıçanların femur ve humerus kemiklerinde erken epifizyal kapanmaya yol açarak boylarının uzamasını durdurabileceği sonucuna varılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçların; anabolik androjenik steroidler ile ilgili yapılacak diğer deneysel çalışmalara da önemli bir veri oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Anabolic steroids are testosterone derivatives through which anabolic effects are maintained and androgenic effects are minimized. The use of ergogenic agents is increasing among athletes for doping in order to increase physical performance and change external image. The objective of this study was to determine effects of trenbolone supplement administered on running rats for 4 weeks on extremity bones. The study was conducted with 28 male Wistar rats aged 28 days with a mean weight of 61,80 g supplied from the Selcuk University Experimental Medical Research and Application Center. The rate were divided into 4 groups as C (Controls), E (Exercise), T (Trenbolone), and TE (trenbolone + Exercise). The trial period lasted 4 weeks. Supply, care, feeding, and experimental applications of rats were performed in the Selcuk University Experimental Medical Research and Application Center. Anterior and posterior extremities' bones were dissected and exposed, and the humerus and femur bones exposed were dried. Length, corpus thickness, cortex thickness, and medulla diameter points were determined and the necessary measures were taken. The results are expressed as mean ± SD. ANOVA and Duncan tests were used for the comparison of data. p0,05). Results of this study indicate that trenbolone supplement may lead to early epiphyseal closure in femur and humerus bones of rats, ceasing the increase in their length. We believe that the results obtained from this trenbolone trial will provide important data to the studies that will be conducted on anabolic androgenic steroids.