Kanıta dayalı tıp temelli soru yanıt sistemi
A question answering system on evidence based medicine
  1. Tez No: 518768
  2. Yazar: ALİRIZA ARIBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADİL ALPKOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: PubMed, soru yanıt sistemi, kanıta dayalı tıp, PICO, PubMed, question answering, evidence based medicine, PICO
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
KANITA DAYALI TIP TEMELLİ SORU YANIT SİSTEMİ Alirıza Arıbaş, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İnciraltı Yerleşkesi, Balçova İzmir, [email protected] ÖZET Amaç: Sağlık alanındaki araştırmacıların, her geçen gün hızla artan sayıda bilimsel makaleleri takip edip güncel kalmalarına yardımcı olabilecek, PubMed verileri üzerinde PICO biçimine uygun anlamsal arama yapabilen bir soru yanıt sistemi tasarımı ve gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: PubMed verileri indirildi ve ardından veritabanına kaydedildi. Doğal dil işleme aracıyla PubMed özetlerinden özne-yüklem-nesne üçlüleri şeklinde anlamsal ilişkiler çıkarılarak, veritabanına kaydedildi. Web sayfası tasarlanarak sorular PICO biçimine uygun olarak alındı. SQL sorgusuna dönüştürülerek veritabanından sorgulandı. Alınan sonuçlarda en çok atıf alan ve en güncel olan makale, en başta olmak üzere belirlenen şekilde sıralanarak liste halinde kullanıcıya sunuldu. Bulgular: PICO biçiminde kullanıcıdan alınan sorularla araştırmacılara yardımcı olacak bilgiler getirilmiştir. Sonuç: Sağlık çalışanlarının vakalara uygun kanıtların PubMed arşivinden bulunup getirilmesi için PICO temelli bir sorgulama aracıyla, soru yanıt sistemi geliştirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A QUESTION ANSWERING SYSTEM ON EVIDENCE BASED MEDICINE Alirıza Arıbaş, Medical Informatics MSc Program, Inciraltı Campus Izmir, [email protected] ABSTRACT Objective: In this study, it is aimed to design and implement a question answering system that can search semantics in PubMed data, according to PICO format, which will enable researchers in health to keep themselves updated despite of increasing number of scientific articles. Method: PubMed database was downloaded and then imported to the database. Semantic triple relations - subject, predicate and object - are extracted from the abstracts and saved into the database. User questions were taken as PICO formatted questions and transformed into SQL query to fetch results from the database. The result was shown as a list descending order by citation count and completion date of the article. Results: Useful information was retrieved by PICO formatted question from the extracted information. Conclusion: A question answering system, which is developed for finding appropriate evidence in PICO format from the PubMed archive, is achieved and available to use publicly.