Atık sulardan estradiol uzaklaştırılması için E2 baskılanmış nanopartikül bakteriyel selüloz kompozit sistemin hazırlanması
Preparation of E2 imprinted nano-particle-bacterial cellulose composite systems for the depletion of estradiol from waste waters
  1. Tez No: 518807
  2. Yazar: İLKER KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel selüloz nanofiberler, moleküler baskılanmış polimerler, 17-Estradiol, Bacterial Cellulose Nanofibers, Molecular Imprinted Polymers, 17β-oestradiol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çeşitli kaynaklardan gelen birçok çevresel kirletici endokrin bozucu kimyasallar (EDC) olarak davranabilir ve endokrin sistemin normal fonksiyonlarını etkileyerek, maruz kalan tabi yaşam ve insanlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Bireysel etkiler daha sonra tüm toplumu etkileyecek şekilde ilerleyebilir. Doğal yaşamda, endokrin bozucuların etkileri en çok üreme sistemi ve gelişme anormallikleriyle ortaya çıkmaktadır. İngiltere'de atıksu işleme fabrikalarının yakınında yaşayan balıklarda plazma vitellogenin (estrojen bağımlı plazma proteini) seviyelerinin, akıntılarda steroidler, estrojen ve alkilfenollerin varlığıyla arttığı ve bunun sonucu olarak erkek balıklarda feminizasyon gözlendiği rapor edilmiştir. Doğal hormon 17β-estradiol ve yapay doğum kontrol hapı 17α-etinilestradiol en potansiyel estrojenlerdir ve bazı atıksu işleme tesislerinde düşük derişimlerde bulunmaları balıkların üremesi üzerinde değişikliklere yol açabilmektedir. E2; dişi cinsiyet karakteristiklerinin gelişimi, devamını ve cinsiyet organlarının olgunlaşmasını ve fonksiyonunu etkileyen doğal hormondur. Az miktarda olmakla birlikte bu hormon erkeklerde de bulunmaktadır. E2 aynı zamanda nöroendokrin sistem ve kemik yapısıyla da bağlantılıdır ve hedef dokularda kanser oluşumunu kolaylaştırabilmektedir. Tüm steroidler gibi E2 de ana bileşik kolesterol ile aynı siklopentan-o-perhidrofenantren halkasına sahiptir. Temel halka yapısı üç hekzagonal halka ve bir pentagonal halkadan oluşmaktadır. Diğer steroidler gibi, E2 de fenolik halka ile karakterize edilmektedir. Ayrıca, molekül düzleminin üzerinde C17'nin β pozisyonunda bir hidroksil grubuna sahiptir. Bu kapsamda, bu tezde moleküler baskılama yöntemi kullanılarak eser miktardaki 17β-estradiol'ün uzaklaştırılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Many environmental disruptors from various sources act as Endocrine Disrupting Chemicals and have adverse effects on natural life and on human by effecting endocrine system functions. Individual effects may lead to social problems. In natural life, effects of endocrine disruptors appear as reproductive system and developmental anomalies. It was reported that plasma vitellogenin level in fish living near wastewater treatment plants in the United Kingdom increases due to steroids, oestrogen and alkylphenols in streams and thus feminization in male fish occurs. Natural hormone 17β-oestradiol and contraceptive 17α-ethinylestradiol are the most potent oestrogens and small concentrations in wastewater treatment plants has advers effects on fish reproduction. E2 is a natural hormone effecting the improvement and progression of sexual characteristics, and also the maturation and function of sexual organs. Also found in male in small amounts. E2 is also associated with neuroendocrine system and bone structure and may promote cancer in target organs. Like all steroids, E2 has the same cyclopentan-o- perhydrophenanthrene ring as main component cholesterol. Main ring structure consists of three hexagonal and a pentagonal rings. Like other steroids, E2 is also characterized with phenolic ring. It has also a hydroxyl group in β position of C17 carbon. In this thesis, removal of trace amounts of 17β-oestradiol from wastewaters by molecular imprinting technique is aimed.