Spor yapan üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi
Ti̇me management of the üni̇versi̇ty students who makes sports
- Tez No: 518908
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHİBE AKANDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi, Spor, Üniversite Öğrencileri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı spor yapan üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerilerinin belirlenmesi ve zaman yönetimi becerilerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Araştırmaya Selçuk Üniversitesi, Spor Bilimleri, Sosyal Bilimler, Diş Hekimliği, Hukuk Fakültesi, Eğitim Bilimleri ve Mühendislik bölümlerinde öğrenim gören, 300 spor yapan (150 kız 150 erkek), 300 spor yapmayan (150 kız 150 erkek) toplam 600 üniversite öğrencisi dâhil edilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırma betimsel tarama modelinde desteklenmiştir. Araştırma verileri 'Kişisel Bilgi Formu' ve 'Zaman Yönetimi Ölçeği' (Britton ve Tesser 1991) aracılığıyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde bağımsız değişkenler (cinsiyet, yaşanılan yer, sınıf düzeyi, yerleşim yeri, aylık harcama, anne ve baba tutumu, baba mesleği, anne mesleği, ailenin aylık geliri, öğretim türü, iş durumu ve düzenli spor) ile Zaman Yönetimi Ölçeğinden elde edilen puanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki olup olmadığı non-parametrik testlerden Mann Whitney-U testi ve Kruskall Wallis-H testi kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinin ölçeğin genelinde ve alt faktörlerinde, cinsiyet, yaşanılan yer, sınıf düzeyi, yerleşim yeri, anne ve baba tutumu, baba mesleği, anne mesleği değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinin aylık harcama değişkenine göre ölçeğin genelinde; ailenin aylık geliri değişkenine göre zaman planlaması boyutunda; öğrenim türü değişkenine göre ölçeğin geneli ve zaman harcattırıcıları boyutunda; iş durumu değişkenine göre zaman tutumu alt boyutunda; düzenli spor değişkenine göre ölçeğin genelinde ve alt boyutlarında anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenciler Zaman Yönetimi Ölçeğinde yer alan 'Her gün yapmak zorunda olduğunuz şeylerin listesini yapar mısınız?', 'Yakın tarihte sınavınız olmasa bile, ders notlarınızı düzenli olarak tekrar eder misiniz?', 'Küçük kararları çabucak verebiliyor musunuz?', 'Günde ortalama bir paket sigara içiyor musunuz?', 'Fayda sağlamayan alışkanlıklara veya aktivitelere devam eder misiniz?' ifadelerine diğer ifadelere göre daha fazla olumlu görüş bildirmişlerdir. Sonuç olarak zaman yönetimi ölçeği geneline ve alt boyutlarına göre, düzenli olarak spor yapan öğrencilerin zaman yönetimi becerilerinin çok yüksek bir düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Buda öğrencilerin belirli bir düzeyin üstünde farkındalığa sahip olduklarını göstermektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin zaman yönetimi becerisine sahip oldukları, çalışmalarını belirli amaçlar ve hedefler doğrultusunda yaptıkları, planlı bir biçimde çalışarak zaman harcattırıcı faaliyetlerden uzak durdukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is determination of time management skills of students playing sports and whether their time management skills differ based on demographic variables. 300 students playing sports (150 girls and 150 boys) and 300 students who do not play sports have been taken into study from Selcuk University, Sports Science, Dental Faculty, Law Faculty, Education Scinces. In order to determine the participants, criterion sampling method which is one of amied sampling methods has been used. This study has been supported in descriptive monitoring model. The Data related this study has been gained via 'Personal Information Form' and 'Time Management Scale' (Britton and Tesser 1991). In order to determine if there is a statistically meaning ful relationship between independent variables (gender, residential place, status, hometown, saliry, montly cost, attudue of parents, father's mother's occupation,montly income of family, education, job stutation, regular sports ) and Time Management Scale, Mann Whitney-U and Kruskall Wallis-H which are Non-Parametrik tests have been used. Acording to findings of study; student's general scale of time management skill and sub-factors in the scale, according to variables of gender, residential place, status, attudue of parents and parents' jobs do not have a meaningful difference. In the general scale,according to montly cost students' time management skills,time management according to montly income of family,general scale and time according to variable of kind of education, time attudue according to job sutiation, according to doing regular sports, a meaningful difference has been found. Students have shown a more positive attidue to these quesitons in Time Management Scale ' Do you make a liste of things you have to do everyday? Do you rewiev your notes even you dont have any exam recently? Do you have any diffuculty making small decisions? Do you smoke a packet of cigarette a day? Do you have any activities which do not have any good? than other expressions. In conclusion: according to time management scale and sub-factors, students who play sports have a high rate of time management skill. This shows that students have high rate of awareness. In this respect, it could be said that students have the skill of time management, they do their studies based on ceratin aims, they study in planed manner and they stay away from the things they maket hem waste time. Key Words; Time Management, Sport, Universtiy Students.