Kentsel donatı elemanlarının kent kimliğine katkısı: 'Hopa örneği'
The contribution of urban equipment elements to urban identity: Hopa sample
- Tez No: 519024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÖZTÜRK KURTASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel donatı elemanları, Kent kimliği, Kent, Hopa ilçesi, Urban equipment elements, Urban identity, City, Hopa district
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kent geçmişten gelen fiziksel, tarihsel ve kültürel değerlerin gelişerek bir araya gelmesiyle oluşan sosyal bir ortamdır. Aynı zamanda kentler ortaya çıkmaya başladıkları dönemden itibaren bulundukları coğrafyanın koşulları ve orada yaşayan insanların tarihsel ve kültürel özellikleri ile oluşmakta, olgunlaşmakta ve gelişmektedir. Kentleşme kavramının hızla arttığı günümüzde, iletişim ve ulaşım teknolojilerinin gelişmesiyle de kentler birbirine benzemeye ve yavaş yavaş kimliklerini kaybetmeye başlamıştır. Kentlerin kimliklerini yansıtması hususunda kentsel donatı elemanlarının rolü büyüktür. Kentsel donatı elemanları, kullanıcıların kentsel açık alandan beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamakla kalmamakta aynı zaman da mekâna görsel ve estetik değer katmaktadır. Kentsel donatı elemanları bulundukları mekânı tanımlayan ve özelleştiren elemanlardır. Bu çalışmada saha araştırması olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Artvin'in Hopa ilçesi tercih edilmiştir. Hopa'nın konumu itibariyle Doğu Karadeniz bölgesinin en doğusunda bulunması, Gürcistan Cumhuriyeti'ne sınır ilçe olması, Türkiye yağış ortalamasının üzerinde yağış alması, iklimi ve konumu itibariyle bitki örtüsünün çeşitli olması gibi faktörler bu çalışmada tercih edilmesinde etkili olmuştur; zira bu faktörler ilçenin kendine has kimliğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Hopa İlçesi'ndeki mevcut kent kimliğinin kentsel donatı elemanları üzerindeki katkısının olup olmadığı, kent kimliğinin kentsel donatı elemanlarına yansıtılıp yansıtılmadığı sorularını akla getirmektedir. Çalışma kapsamında kentsel donatı elemanlarının kent içerisindeki önemi, anlamı, işlevi, kent ile kurdukları ilişki ve kentsel donatı elemanlarının kent kimliğine katkısı Hopa örneği bağlamında irdelenmektedir. Bu doğrultuda ilçede bulunan kentsel donatı elemanları fotoğraflanmış, yerinde incelenerek kent mobilyalarının kent kimliğine katkısı açısından detaylı değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak ise, tespit edilen eksiklikler doğrultusunda alanda bulunan kentsel donatı elemanları ve bunların kent kimliği ile ilişkisi hususunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The city is a social environment created by the development of physical, historical and cultural values from the past. The cities have been also formed and shaped and developed with the conditions of the geography and the historical and cultural characteristics background of the people living there since the period they started to appear. Today, the concept of urbanization is growing rapidly and also because of the development of communication and transportation technologies, the cities have begun to lose their identities and resemble each other. The role of urban facilities is significant in terms of reflecting the identity of cities. Urban equipment elements meet the needs and expectations of users from urban open areas and it also adds visual and aesthetic value to space. Urban equipment elements are the elements that define and customize the space they are in. In this study, Hopa district of Artvin, located in the Eastern Black Sea Region has been chosen as a field research. There are some factors in the choice of Hopa district that it is located in the easternmost part of the Eastern Black Sea region; it is a border town,next to the Republic of Georgia; Hopa is above the average rainfall of Turkey; it also has a variety of vegetation because of its climate and location: then these factors form the unique identity of the district. In this context, all of them bring to mind some questions whether there is a contribution of current urban identity to the urban equipment elements or not and whether the urban identity is reflected on urban equipment elements or not. Within the scope of the study, the importance, meaning, function, relationship with the city and the contribution of the urban equipment elements to urban identity are examined in the context of the Hopa example. In this regard, the urban equipment elements in the district were photographed and examined in detail, and detailed evaluations were made in terms of contribution of the urban equipment elements to urban identity. As a result, the deficiencies and inadequacies were discussed and various suggestions were made about the urban equipment elements in Hopa district in the context of its contribution to the urban identity.