Bilgisayarda arama, kopyalama ve elkoyma (CMK M.134)
Searching, copying and seizing computers
  1. Tez No: 519268
  2. Yazar: MUHARREM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim sistemleri, bilgisayar, bilgisayar programları, bilgisayar kütükleri, cep telefonu, arama, kopyalama, elkoyma, Information systems, computer, computer programs, computer records, mobile phones, search, copying, seizure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bilişim sistemleri gelişen teknoloji ile birlikte insanların önemli bir ihtiyacı haline gelmiş ve birçok alanda temel bir araç olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte birçok suçun işlenmesinde ve işlenen bir suçun delillerinin muhafaza edilmesinde de araç olarak kullanılır hale gelmiştir. Gelişen bu durum karşısında klasik delil elde etme yöntemlerinden biri olan ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 116 ve 123'üncü maddelerinde düzenlenen“arama”ve“elkoyma”tedbirleri bilişim sistemlerinden delil elde etme noktasında yetersiz kalmıştır. Bunun neticesinde maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik olarak mezkûr tedbirlere nazaran özel bir mahiyeti haiz olan“Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama ve Elkoyma”başlıklı CMK m.134 düzenlemesi ihdas edilmiştir. Çalışmamızda, ilk olarak söz konusu koruma tedbirinin genel özellikleri ve tedbirin kapsamı belirtildikten sonra, tedbirin konusu ve şartlarına değinilecek, ardından da tedbirin uygulanması hususu detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, information systems have become an essential need for people and begun to be used as an essential means in various areas. Alongside this, they have become tools of committing myriad crimes and of protecting the evidences of a crime committed. Throughout the developing situation, 'search' and 'seizure' measures, which are among the classical methods of obtaining evidence and regulated in articles 116 and 123 of the Turkish Criminal Procedure Code (Law No. 5271) [TCPC], failed to sufficiently satisfy evidence collection from information systems. As a result, article 134 of the TCPC, which is entitled 'Searching, Copying and Seizing Computers, Computer Programs and Records' and which features a distinct characteristic compared with the aforementioned measures in revealing the factual truth, has been formulated. In our study, having mentioned the general features and scope of the aforementioned protection measure, the subject matter and requirements of the measure will be touched upon. Then, the issue of the application of the measure will be examined in detail.