Eğitim sektörüne kamusal müdahale mekanizmaları ve ekonomik verimliliğe etkisi
Public intervention mechanisms in the education sector and the effects on economic efficiency
- Tez No: 519294
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM BERNA KOCAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Maliye, Economics, Education and Training, Finance
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kamusal Müdahale, Verimlilik, PISA, Education, Public Intervention, Productivity, PISA
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında kalkınma iktisadına içsel büyüme teorileri egemen olmaya başlamıştır. Ülkelerin verili sermaye ve doğal kaynak kompozisyonunda daha hızlı büyümeleri için temel faktörün emek gücünün verimliliği olduğunu öne süren bu teorilerin doğruluğu, pek çok uygulamalı çalışmayla kanıtlanmıştır. İşgücü verimliliğini artırmak için eğitim belirleyici bir role sahiptir. Türkiye'de uluslararası karşılaştırmalara göre son 16 yılda hem işgücü verimliliğinde hem de işgücünün eğitim seviyesinde bir miktar iyileşme yaşanmıştır. Eğitim alanında ve işgücünün eğitim seviyesinde yaşanan iyileşmelere rağmen, OECD'nin uluslararası öğrenci değerlendirme sistemine göre (PISA) Türkiye'de 15 yaş grubu öğrencilerinin okuma becerileri, matematik becerileri ve fen bilimleri becerilerinde OECD ülkeleri içinde son sıralarda kalınmaktadır. Eğitime ayrılan kaynağın getirisinin düşüklüğüne işaret eden bu veriler, eğitim alanında yaşanan nicel ilerlemelere rağmen öğrencilere verilen eğitimin kalitesinde ilerleme sağlanamadığına işaret etmektedir. Eğitim alanına yapılan kamusal müdahale, tahsis edilen kaynakları (ayrılan bütçe, öğretmen, derslik ve materyal) artırmak yönünde olduğu halde tahsis edilen kaynaklar beşeri sermayenin kalitesini artırmada yeterince başarılı olamamıştır. Eğitim politikalarının gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
After the Second World War, Endogenous Growth Theory began to dominate the development economics. The correctness of these theories, which suggest that the main factor for the faster growth of the countries' share capital and natural resource composition is labour productivity, has been proven by many practical works. Education has a decisive role in increasing labour productivity. In Turkey, according to international comparison reports, there has been an improvement to a certain extent in both labour productivity and in the education level of workforce in the last 16 years. Despite the improvement experienced in the field of education and the level of workforce training, according to the OECD's international student assessment system (PISA); reading skills, math and science skills of 15 year-old students in Turkey take place near the end of the list amongst OECD countries. The data, pointing to the low gaining of the allocated sources of education, indicates that despite the quantitative progress experienced in the mentioned field, there is no improvement in the quality of the education provided to the students. While public intervention in the field of education has been directed towards increasing allocated resources (separated budgets, teachers, classrooms and materials), allocated resources have not been used successfully enough to increase the quality of human capital. Education policies need to be reviewed by competent authorities.