Âşık Deryâmî'nin şiirlerinin eleştiri açısından incelenmesi
Analysis of Aşık Deryâmî's poems in terms of criticism
  1. Tez No: 519307
  2. Yazar: FURKAN AYGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, Deryâmî, Eleştiri, Halk Edebiyatı, Minstrel, Deryâmî, Criticism, Folk Literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Âşık Deryâmî son dönem âşıklarımızdan biridir. Halkın içinden çıkmış ve bu halkın kültürüyle yoğrulmuştur. Hayatının büyük bir kısmını şiire adamış, pek çok maddi ve manevi sıkıntılar çekmiştir. Çok büyük bir âşık olmasına rağmen maalesef hayatında hak ettiği ilgiyi görememiştir. Bu çalışmanın içerisinde eleştirinin tanımı, tarihi gelişimi, edebiyatımızdaki gelişimi, sanatçının hayatı ve şiirlerinin eleştiri açısından incelenmesi şeklinde başlıklar yer almaktadır. Deryâmî şiirlerinde, toplumun ve devlet kurumlarının aksayan taraflarını, insanların kötü alışkanlıklarını, ekonomik sıkıntıları, sevgilinin vefasızlığı vb. durumları eleştirmiştir. Şâir bazı şiirlerinde ağır eleştiriler yapmıştır. Şiirlerinde hakarete, hatta küfre varan eleştirileri görmekteyiz. Âşık, şiirlerinde ironiyi de sıkça kullanmıştır. Çalışmamızın aynı zamanda halk kültürümüzün yapı taşlarından biri olan âşıklık geleneğinin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda da araştırmacılara yardımcı olacağı kanaatindeyiz. Prof. Dr. Halil Açıkgöz'ün eseri, kapsamlı bir çalışma olduğundan tezde en fazla faydalanılan kaynaktır. Bunun yanında, tezlerden, halk edebiyatıyla ilgili eserlerden, makalelerden, süreli yayınlardan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Âşık Deryâmî is one of our last period minstrels. Emerged from among the common folk, he was kneaded with that folk's culture. He dedicated a big part of his life to poetry, and had to suffer from a lot of wealth and moral problems. Though he was a very huge minstrel, he unfortunately never got the attention he deserved in his life. In this study, definition of criticism, historical development of criticism, development of criticism in our literature , poet's life, a critical analysis of his poems were mentioned in detail. Deryâmî, criticized, stuations such as failing parts of society and government agencies, bad habits of the people, economic straits, disloyalty of beloved. The poet also has made heavy criticism in some of his poems. We see criticisms similar to insults even swearing in his poems. Minstrel also fruquently used irony in his poems. At the same time, we believe that our study will help researchers to transfer the tradition of minstrel literature, one of the building blocks of our popular culture, to future generations. Prof. Dr. Halil Açıkgöz's work is the much used source in the thesis because of it's nature of a comprehensive study. Besides, it was benefited from theses, treatises related to folk literature, articles, periodicals.