Toplam kalite yönetimi çerçevesinde kalite maliyetlerinin paf modeline göre tespit edilmesi ve muhasebeleştirilmesi: Bayburt doğal taş fabrikasında bir uygulama
Determination and accounting of quality costs in total quality management according to paf model: An application in Bayburt natural stone plant
- Tez No: 519306
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİRIZA AĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Yönetimi, Kalite Maliyetleri, PAF Yöntemi, Quality Management, Quality Costs, PAF Method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kalite, son yıllarda işletmeler için rekabetin en önemli unsuru haline gelmiştir. Ürün veya hizmetlerin müşteri ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılaması işletmelerin kalite yönetim tarzını benimsemelerine neden olmuştur. Dolayısıyla işletmede yöneticilerin doğru kararlar almasına ışık tutacak olan kalite maliyetleri önem arz etmekle birlikte kalite maliyetlerini tespit etmek oldukça zordur. Bunun için kullanılan birçok kalite maliyet yöntemi vardır. Bu çalışmada kalite maliyet yöntemlerinin tespit edilmesinde en fazla tercih edilen PAF yöntemi kullanılmış olup bu yönteme göre kalite maliyetleri olarak sınıflandırılan önleme, değerlendirme ve başarısızlık maliyetleri tespit edilmiştir. Çalışma Bayburt'ta bulunan doğal taş destek merkezinde yapılmış, PAF yöntemine göre kalite maliyetleri incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezi'nde önleme maliyetlerinin yüksek olması ve yeni kurulmuş bir destek merkezi olmasından dolayı başarısızlık maliyetlerinin düşük olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality has become the most important element of competition for businesses in recent years. It has led to the adoption of quality management practices by businesses whose products or services meet customer needs and requirements. Therefore, while quality costs are important to shed light on managers making the right decisions, it is difficult to determine quality costs. There are many quality cost methods used for this. In this study, the most preferred PAF method was used to determine quality cost methods and the costs of prevention, evaluation and failure, which were classified as quality costs according to this method, were determined. The study was carried out at the natural stone support center located in Bayburt and the quality costs according to PAF method were examined. As a result of the study, Bayburt Natural Stone Production and Marketing Support Center has found that the costs of failure are low due to the high cost of prevention and the fact that it is a newly established support center.