İslam tasvirlerinden örneklerle melek ikonografisi-(XII.-XV. yüzyıl)
Examples of Islamic angel iconography - (XII.- XV century)
- Tez No: 519311
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BİLGET FATAHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Melek, Minyatür, İslam Sanatı, Tasvir, El Yazması, Angel, Miniature, Islamic Art, Description, Manuscript
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
İslam sanatındamelek figürü tıpkı hıristiyansanatında olduğu gibi önemli bir yer kaplamaktadır. Araştırılan el yazmalarında da birçok melek örneği görülmektedir. Bu figürleri detaylı bir biçimde ele alınıp sahneleri ve ikonografisi ile birlikte anlatılmıştır. Melek figürlerinin el yazmalarında yer aldıkları anlAmaları kadar minyatürlerin yapımda kullanılan teknikler de tezimizde yer almaktadır. Bunun yanında melek figürümüzün paganizim döneminden başlayarak farklı dinler çoğrafyalarda ve kültürlerde yer alan örnekleri ve bazılarının anlamları aktarılmaktadır. İnsanlar tarafından ilahi dinler olarak kabul edilen, Yahudi, Hıristiyan, İslamiyet kutsal kitaplarında melek figürüne dair kutsal kitaplarında ve geleneklerinde meleklere dair bilgiler yansıtılmış ve bunlar aralarında karşılaştırılmıştır. Tezimizin konusu XII. ve XV. yüzyıl aralığını kapsasa da bunun öncesinde diğer el yazmlarında yer alan minyatürlerden örnekler sunularak el yazmasında tarihi süreçte gelen üslup özellikleri aktarılmaktadır. Ayrıca hem Hırsitiyan hem de İslamiyet'te sanat alanında kullanılan çeşitli malzemelerde görülen melek figürülerinin örnekleri verilmiştir. Bu tez araştırmasının sonraki araştırmacılara kaynaklık etmesini ve fayda sağlayacağını ve bu alanda çalışma yapacak insanların çalışmayı daha da ileriye götüreceğini diliyorum.
Özet (Çeviri)
The figure of the angel in İslamic art takes an important place as it is in the art of Chiristianity. There are many angel examples in the manuscripts investigated. These figures are handled in detail and are described together with the stage and iconography. Tecniques used in the construction of miniatures as well as memorials in which the angel figures take part in manuscrits. In additions to this, starting from the Pagan period of our angel figurines, different religions are conveyed to the examples of the places and cultures in the geographies and the meanings. In the holy books of jewish, Chiristian, Islam, which are regarded as divine religions by humans, the information obout the angels in the sacred books and traditions of angelic figurines is reflected and compared between them. The subject of our thesis XII. and XV. centuries, but before that examples from miniatures in other hand writing are presented and historical process are transferred. İn addition, examples of angel figurines see in various materials used in the field of art both in Hectic and Islam are given. It is expected that the thesis research could be the source and benefit of the extra research and that the researches who will work on this field will take the study further.