Yaşam kalitesi bağlamında yavaş şehirlerde kamusal mekân üzerine bir analiz
An analyses on public space in 'citta slow' in the context of life quality
- Tez No: 519333
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE SAYIL ONARAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Yavaş Şehir, Yaşam Kalitesi, Mekân Kalitesi, Kamusal Mekân, Halfeti, Slow City, Life Quality, Quality of Place, Public Place, Halfeti
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Her şeyin aynılaşmaya başladığı bir dünyada farlılıkların ortaya çıkarılması adına birçok proje geliştirilmektedir. Doğaya ve insana yönelik bu projelerden biri olarak kabul edilen yavaş şehir hareketi, 1999 yılında İtalya'nın Orvieto kentinde 'Yavaş Yemek (Slow Food)' hareketine öncülük yapan Greve, Orvieto, Bra ve Positano kentlerinin belediye başkanları tarafından ortaya konulmuştur. Oluşum tarafından belirlenen 72 kriterin her biri yaşam kalitesinin yükseltilmesini hedeflemektedir. Yaşam kalitesinin yükseltilmesine birebir katkı sağlayan mekân kalitesi tezin bakış açısını oluşturmaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde;; çalışmanın yapılmasını gerektiren süreç anlatılarak tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde; araştırmaya yön veren sakin şehir kavramının bir sürdürülebilir kent hareketi olması nedeni ile 'Sürdürülebilir Kent' başlığı altında 'Kent', 'Kentleşme', 'Kimlik', 'Kent Kimliği', 'Sürdürülebilir Kent' ve 'Kent Mekânı' kavramları tanımlanmıştır. Aynı zamanda oluşumun bir kültür hareketi olarak tanımlanması sürdürülebilirlik kavramının 'Sosyo-Kültürel' boyutunun da ele alınmasını gerektirmiştir. Araştırma kapsamında 'yavaşlık felsefesi' ve 'yavaş yemek' kavramlarına açıklık getirilerek 'yavaş şehir' ve 'yavaş şehir kriterleri' detayları ile ele alınmıştır. Sakin kentlerde kamusal mekân kavramı ülkemizden ve İtalya'dan verilen örnekler üzerinden incelenerek bölüm tamamlanmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ikinci bölümde detaylı bir şekilde ele alınan sakin şehir parametrelerinden yola çıkarak yavaş kentlerde yaşam kalitesi ve kamusal mekân arasındaki ilişkinin ortaya konması adına 'yaşam kalitesi', 'kentsel yaşam kalitesi ve ölçütleri', 'kamusal alan', 'kamusal mekân' ve 'kamusal mekânın sosyo-kültürel boyutu' kavramlarına açıklık getirilerek tanımlanmıştır. Aynı zamanda bu bölümde 'kamusal mekân kalitesi ve parametreleri' detaylı bir şekilde açıklanarak alan çalışması kapsamında değerlendirilecek olan kalite parametreleri belirlenmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde alan çalışmasının gerçekleştirildiği sakin şehir Halfeti hakkında genel bilgiler verilmiş ve saha çalışması kapsamında belirlenen alanda yapılan anket sorularının veri analizleri yapılmış, SPSS 21.0 vasıtasıyla belirli regresyon analizleri yapılarak hem hipotezler hem de anlamlılık düzeyleri sınanmıştır. Tez çalışmasının sonuç bölümünde ise;; yapılan alan çalışması sonrasında elde edilen verilerin araştırmanın başında belirlenen hipotezler ile olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Ülkemizin 9. sakin şehri olan Halfeti özelinde gerçekleştirilen çalışma ile kentlilere ve ziyaretçilere uygulanan anket çalışması sonucunda önemli bulgular elde edilmiştir. Mekân kalitesinin dolayısıyla yaşam kalitesinin yükseltilmesi adına birtakım eksikliklerin olduğu sonucuna varılmış ve bu anlamda değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A great number of projects have been developed in order to disclose differences in a world where everything is the same. Slow City movement regarded as one of these projects for nature and human, was developed by the mayors of Greve, Orvieto, Bra and Positano, pioneering Slow Food Movement in the province of Orvieto, İtaly in 1999. Each of the 72 criteria set by the organization aims to boost quality of life. Space quality which contributes to improving quality of life, constitutes the standpoint of the thesis. İn the first part of the study, the target, scope and methodology of the thesis has been clarified by explaining the process that requires the study to be done. In the second part, since the study's roadmap, the notion of slow city is a sustainable city movement, the terms of“Urbanization”,“Identity”,“City Identity”,“Sustainable Cities”and“Urban Space”have been defined under the title of“Sustainable City”. In addition, the fact that the organization is defined as a cultural movement necessities the social-cultural aspects of the concept of sustainability to be dealt with. In the study the concepts of“philosophy of slowness”and“slow food”have been clarified and the details and the criteria of slow city have been discussed. This part has been completed by examining the concept of public spaces in slow cities. In the third part, starting from the parameters of slow city, which has been explained in the second part, the notion of quality of life,“quality and parameters of urban life”,“public space”,“public area”, and "social cultural aspect of public places has been defined and clarified in order to reveal the core relation between public space and quality of life in cities. The quality and parameters of public space have been detailed and quality parameters to be evaluated within the scope of the field study have been determined. In the fourth part of the study, general information has been provided about slow city in which the field studies have been carried out and data analysis of questionnaires conducted in areas determined in terms of field studies have been made. Both hypothesis and significance level have been tested by analyzing specific regression by means of SPSS 21.0. In the conclusion part, the core relation between the data obtained at the end of the conducted field studies and the hypothesis determined before the study has been evaluated. Significant finding has been obtained at the end of the surveys carried out on city-dwellers and visitors and the study especially made in Halfeti, which is ninth slow city in our country. It has been concluded that there are several shortcomings in terms of rising quality of space, and therefore, quality of life and some evaluations have been made in this sense.