Cultural meanings in the traditional house and the modern apartment flat
Geleneksel ev ve modern apartman dairelerindeki kültürel anlamlar
- Tez No: 51956
- Danışmanlar: DR. ZUHAL ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kültürel anlamlar, mekan kullanımı, karşıtlık ilişkileri, geleneksel ev, apartman daireleri, eylem biçimleri. iv, Cultural meaning, space utilization, contradictory relations, traditional house, apartment flats, activity patterns. hi
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET GELENEKSEL EV VE MODERN APARTMAN DAİRELERİNDEKİ KÜLTÜREL ANLAMLAR E. Çağla AYSAL ÖNCÜO?LU İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Dr. Zühal Özcan Ocak, 1996 Türkiye'de bu yüzyılın ikinci yansında, geleneksel evlerden apartman dairelerine birden geçilmesi, toplumun yaşadığı çevreye karşı bir yabancılaşma ve kimlik kaybı problemiyle sonuçlanmıştır. Bu tezde, geleneksel evlerin ve apartman dairelerinin mekansal organizasyonu, o mekanları oluşturan parçalar, mahaller ve elemanların kültürel anlamlarının ortaya çıkarılmasıyla analiz edilmiştir. Tartışma, geleneksel Anadolu-Türk evinin detaylı bir sorgulama ile, endüstri öncesi toplumun açıklayıcı ilkelerini ve eylem biçimlerini türetmek için gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, günümüz apartman dairelerinin mekan kullanımı gaçmişle karşı iaştırmalı olarak kültüre! değerler, normlar, alışkanlıklar çerçevesinde değerlendiril miştir. Bunu bir başlagıç nokta alarak, kendi kimliğine sahip, gelecek iç tasa rımlan şematize etmek için bir girişimde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CULTURAL MEANINGS IN THE TRADITIONAL HOUSE AND THE MODERN APARTMENT FLAT E. Çağla AYSAL ÖNCÜO?LU M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Dr. Zühal Özcan January, 1996 In Türkiye, a rapid transition from traditional houses to modem apartment flats/during the second half of this century, has resulted in the problem of a lost identity and the alienation of the society towards the environment. In this thesis, space organizations of the traditional house and the apartment fiats are analyzed, by revealing the cultural meanings of their constituent parts, spaces and elements. The argument analyzes with a detailed investigation of the traditional Anatolian-Turkish house, to derive expressive concepts, and the activity patterns of the pre-industrialized society. Within that context, in comparison to the past, the space utilization of the present apartment flats have been evaluated in terms of the socio-cultural values, norms and habits. Taking this as a starting point, an attempt has been made to sketch a future interior designs with an identity of its own or to see if it is possible or not.