Solid kanserli hastalarda kemoterapi sonrası febril nötropeni riskinin nomogram ile retrospektif analizi
Retrospective analysis of febrile neutropenia risk after chemotheraphy with nomogram in solid cancer patients
  1. Tez No: 519562
  2. Yazar: ŞERİFE DİKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. HASAN ŞENOL COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Febril nötropeni, nomogram, kemoterapi, Febrile neutropenia, nomogram, chemotherapy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Kemoterapi alan hastalarda febril nötropeni mortalite riski yüksek bir onkolojik acildir. Bu tez projesinde solid kanserli hastalarda kemoterapi sonrası febril nötropeni riskini hesaplamada kullanılan nomogramı retrospektif olarak analiz edebilmek, daha önce sınırlı tanıda geliştirilen nomogramın tüm solid organ kanserlerinde kullanılabilirliğini ölçmek ve nomogram kullanımın günlük klinik pratiğine uygun hale getirebilmek amaçlanmıştır. Yöntem: 2014-2016 yılları arasında kanser tanısı almış ve kemoterapi uygulanmış hastalar retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta verileri dosya taraması ile elde edilmiştir. Her hastanın nomogram ile febril nötropeni riski tayin edilmiştir. Tüm tanı ve tedavi seçim gözetmeksizin değerlendirmeye alınmıştır. Kullanılan kemoterapi özellikleri ve her tedavi kürü ayrı olarak değerlendirmeye alınmıştır. Tek değişkende anlamlı olduğu belirlenen faktörler, lojistik regresyon testine dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 895 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların %50,8 (455),'i erkek %49,2 (440)' si kadındır. Hastaların yaş ortalaması 56,66±11,21, min-max 22-86, medyanı ise 57,5'tir. Bu hastaların 1032 siklus değerlendirmeye alınmıştır. Febril Nötropeni risk analizlerine göre en yüksek rölatif risk hastanın kaç basamak kemoterapi aldığı değişkeninde bulunmuştur. OR: 1,696 (%95 CI=1,263-2,276) ve veriler istatistiksel olarakta anlamlıdır (p=0,000). Buna ek olarak, doz azaltımı, LDH değeri ve GCSF kullanımı parametreleri febril nötropeniye etki eden diğer bağımsız prediktif faktörler olarak bulunmuştur (p=0,000). Sonuç: Bu nomogram onkoloji hastalarında febril nötropeni risk oranını hesaplamak ve febril nötropeniye bağlı mortalite ve morbitite oranını azaltmak için yardımcı bir araç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Febrile neutropenia is an oncological emergency with is high risk mortality in patient receiving chemotherapy. The purpose of this project, to analysis the nomogram which use to calculate febrile neutropenia risk, to measure all solid cancers with using nomogram which is previously limited developed, and use nomogram is intended to adapt to daily clinical practice. Method: Patients enrolled retrospectively the study, who had cancer diagnosis and chemotherapy regimen administered at between 2014-2016 years. Patient data were obtained with scan of file. Risk of each patient was determined by nomogram. All diagnosis and treatment evaluated without selection. Properties of used chemotherapy and each of treatment cure were evaluated by separately. Determined factors that meaningful in one variant was included logistic regression test. Results: 895 patients were included in study. The patient was %50,8 (455) male , %49,2 (440) female. The median age was 56,66±11,21, min-max 22-86, median was 57,5. 1032 cycles of these patients were evaluated the study. According to analysed risk for febrile neutropenia, the highest relative risk found of how many steps the patients received chemotherapy. OR: 1,696 (%95 CI=1,263-2,276) and the data were statistically significant (p=0,000). In addition, parameters that dose reduction, LDH value and using GCSF were found independent predictive factors on febrile neutropenia (p=0,000). Conclusion: This nomogram can be use with a tool to calculate the risk ratio of febrile neutropenia and to reduce to mortality and morbidity rate depending on febrile neutropenia in oncology patients.