Deliryum hastalarında ve deliryum gelişmeyen kontrol grubunda kanda galektin-1 düzeyi karşılaştırılması
Blood galectin-1 level comparison in delirium patients and non delirium control group
  1. Tez No: 519563
  2. Yazar: ZEKİ ÖZNAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KOCABAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Galektin-1, deliryum, inflamasyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Son zamanlarda deliryum patofizyolojisinde çeşitli inflamatuar maddelerin rol oynadığının gösterilmesi Galektin-1 'in de inflamatuar bir madde olarak bu süreçlerle ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmadaki amacımız deliryum hastalarında ve deliryum olmayan kontrol grubunda kanda Galektin-1 düzeyi karşılaştırılması ve deliryum sendromu ile ilişkisini göstermektir. Yöntem: Çalışmamıza 40 deliryum hastası ve 42 deliryum gelişmeyen kontrol grubu toplam 82 hasta alınmıştır. Hastaların deliryum öncesi durumu ile ilgili bilgi alınarak olası hafif orta ve ileri evre demans tanısı dışlanmıştır. Demografik özellikleri, komorbid hastalıkları, mevcut ilaçları kayıt edilmiş ve rutin laboratuar testlerinin sonuçları dosyadan alınmıştır, ardından ileri değerlendirilme için hastalara Deliryum Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Aynı zamanda hastaların CRP düzeyleri ölçülmüştür. Hastalardan alınan plazma örneklerinde Galektin-1 seviyeleri ELİSA kit kullanılarak, CRP seviyeleri CPRL3 kit kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Her iki grupta sosyodemografik veriler, sigara kullanımı ve AKYS puanları açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Çok değişkenli regresyon analizi sonucunda tüm değişkenler sabitken, Galektin-1 artışı ile deliryum saptanma olasılığı arasında pozitif korelasyon olduğu bulunmuştur (OR=1.037, p=0.001). Aynı analiz sonucunda diğer tüm değişkenlerin deliryumla ilişkisi anlamsız bulunmuştur. Deliryum grubunda Galektin-1 düzeyleri ile deliryum şiddeti arasında olarak anlamlı korelasyon gözlenmemiştir (rs=0.096, p=0.554). Sonuç:. Bu çalışma, serum Galektin-1 düzeylerinin deliryumda anlamlı olarak yükseldiğini göstermiştir. Bu veriler serum galektin-1 düzeylerinin deliryum ile yakın ilişkisi olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda deliryum grubunda Galektin-1 düzeyleri ile deliryum şiddeti arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aims: Recently, it has been demonstrated that various inflammatory substances play a role in delirium pathophysiology, suggests that Galectin-1, as an inflammatory substance, may be related in these processes. Our aim was to compare serum Galectin-1 levels between delirium patients and non-delirium control group and its relation with delirium syndrome. Materials and methods: A total of 82 patients were included in our study, 40 delirium patients and 42 non-delirium patients. First, the diagnosis of possible; mild to moderate and advanced stage dementia was excluded by obtaining information about the patient's pre-delirious condition. Demographic characteristics, comorbid diseases and results of routine laboratory tests has been recorded. Galectin-1 levels in plasma samples from patients were measured using the ELISA kit, and CRP levels were measured using the CPRL3 kit. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of sociodemographic data, cigarette usage and ACBS scores. As a result of multivariable regression analysis, a significant positive correlation was found between Galectin-1 levels and delirium (OR = 1.037, p = 0.001). The same analysis showed that all other variables were statistically insignificant in relation to delirium. There was no significant correlation between Galektin-1 levels and delirium severity (rs = 0.096, p = 0.554). Conclusion: This study showed that, independent of the other variables, serum Galektin-1 levels were significantly elevated in delirium patients. This data suggests that serum Galektin-1 levels may be closely related to delirium. In contrast to that, there was no significant correlation between Galektin-1 levels and delirium severity.