Budgeting and rent-seeking in government budgeting allocations
Bütçeleme ve hükümetlerin bütçe ayarlamalarındaki rant elde etme arayışı
  1. Tez No: 51965
  2. Yazar: AZİZ İBRAHİM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İZAK ATİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe Yapısı, Bütçeleme Sistemi, Rant Elde Etme arayışı, Türkiye. ııı, Budget Structure, Budgeting System, Rent-Seeking, Turkey. n
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET BÜTÇELEME VE HÜKÜMETLERİN BÜTÇE AYARLAMALARINDAKİ RANT ELDE ETME ARAYIŞI AZIZ ibrahim sağlam Yüksek Lisans Tezi, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. İzak Atiyas Eylül 1996 İ Hükümetlerin bütçeleme aktivitelerinin rant elde etme teorisi ışığı altında ele alınması oldukça ınırlı bir düzeyde kalmıştır ve hükümetlerin bütçelerinde rant elde etme çalışmalarının oluşturduğu sraf ve kayıp deneysel içerikten uzaktır. Katz ve Rosenberg (1989) hükümetin bütçe ödeneklerindeki legişikleri baz alan bir rant elde etme arayışı ölçüsünü sunan ve uygulayan ilk yazarlardir. Bu lj;ez, bütçe yapısının ve bütçeleme sisteminin önce genel olarak ve daha sonra Türkiye koşullarında analizinden sonra, hükümetin bütçe ödeneklerindeki rant elde etme arayışını ölçmeye yarayan bir model önermektedir. Ölçü, bütçenin harcama kısmındaki her değişikliğin rant elde etme arayışı çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıktığı ve kaynakların israfını gösterdiği varsayımına dayan maktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BUDGETING AND RENT-SEEKING IN GOVERNMENT BUDGETARY ALLOCATIONS AZIZ IBRAHIM SA?LAM M.A. IN ECONOMICS Supervisor: Assist. Prof. Izak Atiyas September 1996 Consideration of the governments' budgetary activity in the light of rent-seeking theory has been ery limited and rent-seeking waste generated within the governments' budget remained empty of mpirical content. Katz and Rosenberg (1989) were the first authors to propose and apply a measure f rent-seeking, based on changes in government budgetary allocations. This thesis, after analyzing ie budget structure and the budgeting system in general and then in the Turkish framework, iggests a model to measure rent-seeking in government budgetary allocations. The measure is ased on the supposition that every deviation in the expenditure part of the budget occurs as a 2sult of rent-seeking activity and is indicative of a waste of resources.