Moral justification of private property
Özel mülkiyetin ahlaki temellendirmesi
- Tez No: 519655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ PARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sahiplenme, değerlerin sahiplenilmesi, özel mülkiyet, Objektivizm, Ayn Rand, Appropriation, appropriation of values, private property, Objectivism, Ayn Rand
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tezde özel mülkiyetin haklar, özgürlük ve mahremiyet gibi bazı temel ahlaki kavramlarla ilişkilerini inceleyerek ahlaki imalarını açmayı amaçlıyorum. Bu ilişkileri ele alırken, pratik bir ahlakın temel prensibini, yani 'sahiplenme'yi ortaya çıkarabildiğime inanıyorum. Bu prensibe ilişkin olarak özel mülkiyetin ahlakla bağlantısının 'değerlerin sahiplenilmesi' perspektifini gerektirdiğini ileri sürüyorum. Değerlerin sahiplenilmesi Objektivizm'in epistemolojik ve etik prensiplerinin üzerine inşa edilen benim kendi Objektivizm okumamdır. Objektivizm Ayn Rand'ın kurduğu, kişinin objektif değerleri ve mutluluğu elde edişinde kendi rasyonel çıkarlarının peşinde olmasına dayanan felsefi bir sistemdir. Bununla beraber, tezimin amacı doğrultusunda, Objektivizm'in ana kavramlarını aldığı üzere özel mülkiyetin ahlaki temellendirmesine dair başlıca kendi argümanlarımı sunmaya ve geliştirmeye odaklanıyorum.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I aim at drawing out the moral implications of private property by examining its relationships with some core moral concepts, such as rights, freedom and privacy. Dealing with these relationships, I believe that I am able to reveal the fundamental principle of a practical morality, which is 'appropriation'. With respect to this principle, I argue that private property's connection to morality requires the perspective of 'the appropriation of values'. The appropriation of values is my own reading of the Objectivist ethics that is built on the epistemological and ethical principles of Objectivism. Objectivism is the philosophical system invented by Ayn Rand that relies on the pursuit of one's own rational interests in the achievement of objective values and happiness. However, for the purpose of my thesis, I mainly focus on introducing and improving my own arguments regarding moral justification of private property, which takes its key notions from Objectivism.