Sermaye piyasası mevzuatında anonim ortaklıkların pay devri sınırlamaları
Share transfer restrictions of joint stock companies in capital market legislation
- Tez No: 519658
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHTİYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, Pay, Anonim Ortaklıklarda Pay Devri, Payın Serbestçe Devredilmesi, Pay Devri Sınırlamaları, Sermaye Piyasası ve Sermaye Piyasası Kanunu, Share, share of joint-stock company, share transfer in joint-stock companies, restrictions on share transfers, capital market and capital market law
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kural olarak anonim şirketlerde pay serbestçe devredilebilir. Bununla birlikte, ekonomik nedenler ve sermaye piyasasının gereksinimleri, anonim şirketin kendisini veya hissedarlarını korumak ve istenmeyen kişilerin pay sahibi olmasının önlenmesi gibi amaçlarla bu serbestlik sınırlandırılabilir. Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu'nda payın serbestçe devredilebilirliği kuralına birtakım sınırlamalar getirilmiştir. Sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişini sağlamak amacıyla, sermaye piyasasında faaliyet gösteren anonim şirketlerin pay devirlerine sınırlamalar getirilmiştir. Bu çalışmada, sermaye piyasası mevzuatı ile sermaye piyasasında faaliyet gösteren anonim şirketlerin pay devirlerine getirilen sınırlamalar araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The share could be freely transferred in the joint-stock companies. However, a number of restrictions have been introduced on the basis of freely transferable shares by act of Turkish Commercial Code and a number of special laws in order to protect joint stock companies and shareholders and to prevent undesirable persons from having shares. In order to ensure the functioning of the capital market in a reliable, accountable, efficient, stable, fair and competitive environment restrictions have been imposed on the share transfers of joint stock companies operating in the capital market through regulations published in accordance with the capital market law. Restrictions on the share transfers of joint stock companies operating in the capital market within the scope of the legislation have been researched in this study.