Çömlekçi tornasında eklemeli formlar ve kişisel uygulamaları
Articulated forms in potter's lathe and personal performance
  1. Tez No: 519659
  2. Yazar: HAKAN ÖCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Çömlek, Şekillendirme, Torna, Form, Ceramic, Pottery, Throw, Lathe, Form
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İlk bölümde Anadolu'da çömlekçiliğin yeri, tarihcesi ve tarihsel gelişimi ile birlikte çömlekçi tornasının Anadolu'ya gelmesi ile formlarda meydana gelen değişikliklerden ve özelliklerinden bahsedilmektedir. Anadolu'da geleneksel çömlek üretimi yapan Kınık, Karacasu, Sorkun, Menemen, Avanos çömlekçiliğine değinilmektedir. İkinci bölümde ise, tornanın tanımı ve türleri anlatılmaktadır. Seramik sanatında simetrik formların şekillendirilmesinde kullanılan seramik torna, içi boş form olan çömleğin daha hızlı ve simetrik olmasını sağlayan ilkel dönemlerden bugüne kadar gelişen tekniktir. Çömlekçi tornasının türleri; el tornası, ayak tornası, pedallı torna ve günümüzde kullandığımız elektrikli tornadan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise, çaydanlık, emzik, kulp yapımı gibi çömlekçi tornasında çekilen formun ekleme yapım aşamalarına değinilmektedir. Kendi üslubuna göre eklemeli form ile sanatsal formlar üreten başlıca sanatçılardan bahsedilmektedir. Çömlekçi tornasında çekmiş oldukları formları birbirine ekleyerek yeni sanatsal kurgularla ortaya koydukları işlerinden örnekler verilmektedir. Dördüncü bölümde ise, yapılan araştırmalar sonucu, çömlekçi tornasında çekilen parçaları bir birlerine ekleyerek yeni çağdaş seramik formlar ortaya konulmuş ve uygulamalarımda sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first part, the changes and characteristics which occur in the forms with the advent of potter's lathe to Anatolia are mentioned as well as the place of pottery, its history and its historical development in Anatolia. Kınık, Karacasu, Sorkun, Menemen, Avanos pottery which make traditional pottery production in Anatolia are also mentioned. In the second part, the description and types of lathe are explained. Ceramic lathe, which is used to shape symmetrical forms in ceramic art, is a technic developing from primitive period to today that enables to become faster and symmetric blank form pottery. The types of potter's lathe are hand lathe used to form earthenware in the first period when the pottery was discovered in Anatolia, afterwards foot lathe, pedal powered lathe and electrical lathe that is used today. In the third part, the processes of making articulated forms such as teapot, spout and handle which is made on potter's lathe are mentioned. Art forms, main artists who work in articulated form according to the artist's own style are mentioned. Some examples of their works are given with new artistic fiction by adding together the forms they have drawn in the potter's lathe. In the fourth part, new modern ceramic forms have been introduced and presented in my practice by adding the pieces that I form in potter's lathe as a result of researches.