Differentiation of dual motivational system in deviance regulation by achievement goal orientations
Sapma düzenleme teorisindeki ikili motivasyon sisteminin başarı hedef yönelimleri ile ayrışması
  1. Tez No: 519674
  2. Yazar: YILDIZ BURCU ÖZUZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sapma Düzenleme, Başarı Hedef Yönelimi, Davranışsal Niyet, Davranışsal İstek, Ağırlıklı Not Ortalaması, Deviance Regulation, Achievement Goal Orientation, Behavioral Intention, Behavioral Willingness, Grade Point Average
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı, Sapma Düzenleme Teorisi (SDT) prensiplerinin öğrencilerin mezun olduklarında yüksek bir ortalamaya sahip olmadaki davranışsal niyet ve istekleri üzerinde çalışıp çalışmadığını test etmektir. Çalışmanın ikinci amacı, negatif çerçevelemenin pozitif çerçevelemeye nazaran bir davranışı teşvik etmedeki etkisinin daha yüksek olup olmadığını gözlemlemektir. Sonuçlar SDT'nin prensiplerinin özdeşleşme ve önem kontrol edildiğinde anlamlı olarak çalıştığını göstermiştir. Negatif çerçevelemenin etkileri anlamlı olarak sonuç vermese de, hipoteze paralel eğilimler mevcuttur. Bu çalışmanın üçüncü amacı, çoklu başarı hedef yönelimlerinin öğrenme yönelimi veya performans yönelimine göre daha fazla yüksek bir ortalamaya sahip olma davranışsal niyet ve isteğine yol açıp açmadığını test etmektir. Çoklu hedef yöneliminin davranışsal niyet ve istek üzerinde performans ve öğrenme yönelimlerine göre anlamlı bir etkisi bulunamazken, davranışa verilen önem tüm analizlerde anlamlı çıkmıştır. Sonuçlarda, davranışsal istek için hipoteze paralel eğilimler mevcuttur. Bu çalışmanın dördüncü amacı ikili motivasyon sisteminin öğrencilerin başarı hedef yönelimleri ile ayrışıp ayrışmadığını araştırmaktır. Sonuçlar anlamlı bir farklılık göstermezken, davranışa verilen önem tüm analizlerde anlamlı çıkmıştır. Ayrıca, norm istenen ama yapılması gerekmeyen bir davranışsa ve çerçeveleme pozitifse, öğrenme yönelimli öğrencilerin davranışsal niyet ve isteklerinin performans yönelimli öğrencilere göre daha yüksek olduğuna yönelik hipoteze paralel sonuçlar mevcuttur. Fakat, norm istenen ve aynı zamanda yapılması gereken bir davranışsa ve çerçeveleme negatifse performans yönelimli öğrencilerin davranışsal niyet ve isteklerinin öğrenme yönelimli öğrencilere göre daha yüksek olduğuna yönelik olan hipoteze yönelik beklenmeyen eğilimler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study is to test whether Deviance Regulation Theory (DRT) principles work for behavioral intention (BI) and willingness (BW) of having a high cumulative grand point average (CGPA) of students. The second aim was to observe whether the effectiveness of negative framing is higher than positive framing for encouraging a behavior. Results revealed that DRT principles work significantly when identification and importance were controlled. While the negative framing effects did not give significant results, there were tendencies in parallel with the hypothesis. The third aim was to test whether multiple goal orientation yields to higher BI and BW for having a high CGPA than mastery or performance goal orientation. Results revealed no significant effect of multiple goal adoption on BI and BW, although importance was significant. For BW, there were tendencies in parallel with the hypothesis. The fourth aim was to investigate whether the dual motivational system differentiates based on students' Achievement Goal Orientations (AGO). Results gave insignificant effects except the effect of importance in all analyses. Also, there were tendencies in parallel with the hypothesis that mastery goal-oriented students' BI and BW is higher than performance goal-oriented students when the norm is a desired but not required behavior and framing is positive. However, there were unexpected tendencies related to the hypothesis that performance goal-oriented students' BI and BW is higher than mastery goal-oriented when the norm is a desired and required behavior and framing is negative.