Pictorial space: A comparative account of projective versus constructivist theories of graphic perception
Resimsel uzam: Projektif ve konstrüktivist grafik algı teorilerinin karşılaştırmalı bir değerlendirmesi
  1. Tez No: 51968
  2. Yazar: ORHAN ANAFARTA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Algı, Resimsel Uzam, Psikoloji, Visual Perception, Pictorial Space, Psychology. ill
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET RESİMSEL UZAM: PROJEKTİF VE KONSTRÜKTİVİST GRAFİK ALGI TEORİLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI BİR DE?ERLENDİRMESİ Orhan Anafarta Grafik Tasarxm Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mahmut Mutman Haziran, 1996 Bu çalışmanın amacı, varolan grafik algı teorilerini anlaşılabilir kılmaya yönelik genel bir kuramsal çerçeve oluşturmaktır. Bu bağlamda, resimsel algı olayına iki temel yaklaşımı temsil eden 'projektif ve 'konstrüktivist * algı kuramları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Farklı kuramcıların bu iki paradigmayı değişen derecelerle benimsemeleri sebebiyle, çalışmada iki uç arasına dağılmış 4 farklı yaklaşım ele alınmaktadır. Karşılaştırma önemli bir grafik olgu olan 'resimsel uzam' üzerine temellendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PICTORIAL SPACE: A COMPARATIVE ACCOUNT OF PROJECTIVE VERSUS CONSTRUCTIVIST THEORIES OF GRAPHIC PERCEPTION Orhan Anafarta M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Doç. Dr. Mahmut Mutman June, 1996 This study aims at constructing an 'overall theoretical outline' that would structure the existing approaches to graphic perception within a comprehensible whole. In this context, two dominant theoretical paradigms, namely 'projective* and 'constructivist ' arguments of pictorial perception is analysed in a comparative manner. Due to the fact that different theorists adopt these two arguments in varying degrees, 4 distinct approaches to pictorial perception' is analysed extending within two extremes. The comparison is based on the phenomenon of pictorial space as a significant feature of graphic imagery.