Bisfenol-a temelli yeni optik reseptörlerin sentezi ve sensör özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of bisfenol-a based optical receptors and investigation of sensor properties
- Tez No: 519742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bisfenol - A, Floresans, Florometrik, Kolorimetrik, Sensör
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, farklı yapıdaki bisfenol-A temelli reseptörlerin hazırlanması ve bu reseptörlerin farklı metal iyonlarına karşı florimetrik ve kolorimetrik davranışlarının araştırılması amaçlanmıştır. Sentez çalışmalarında, ilk olarak TFA ve HMTA kullanılarak Bisfenol-A'nın dialdehit türevi sentezlendi. Daha sonra 1-pirenmetilamin hidroklorür ve 2-amino-4-(2-naptil)tiyazol amin bileşikleri etanol ortamında Bisphenol-A'nın dialdehit türevleri ile etkileştirilerek Bisfenol-A bazlı Schiff bazı türevleri elde edildi (R1,R2). Elde edilen tüm bileşiklerin yapıları NMR teknikleri (1H NMR, 13C NMR, APT NMR, COSY NMR), FT-IR ve elemental analiz yöntemleri ile aydınlatıldı. Sentezlenen reseptörlerin (R1,R2) metal iyonlarına (Li+, Na+, Cs+, Mg2+, Ca2+, Sr2+, Ba2+, Mn2+, Fe2+, Fe3+, Co2+, Ni2+, Cu2+, Ag+, Zn2+, Cd2+, Hg2+, Al3+, Pb2+) karşı florometrik ve kolorimetrik özellikleri floresans ve UV-vis. spektroskopisi ile incelendi. R1 ve R2 etanol-su ortamında kullanılan metal iyonları arasında sadece Zn2+ iyonuna karşı seçimlilik gösterdi. Aynı zamanda reseptörlerin Zn2+ iyonu için tekrar kullanılabilirliği EDTA ile incelendi. Zn2+ iyonun için tepki süresi ise yaklaşık 10 s olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
The preparation of bisphenol A based receptors with different structures and the investigation of their fluorometric and colorimetric behaviors against various metal ions are aimed in this study. In the syntheses, firstly, the dialdehyde derivative of Bisphenol-A were synthesized by using TFA and HMTA. Then, Bispheol-A based Schiff bases (R1 and R2) were obtained by interacting of the prepared Bisphenol-A dialdehyde derivative with 1-pyrenmethylamine hydrochloride and 2-amino-4-(2-napthyl)thiazole amine compounds in ethanol media. The structures of all compounds were characterized by NMR (1H NMR, 13C NMR, COSY NMR), FT-IR and elemental analysis techniques. The fluorometric and colorimetric properties of the synthesized receptors (R1 and R2) towards metal ions (Li+, Na+, Cs+, Mg2+, Ca2+, Sr2+, Ba2+, Mn2+, Fe2+, Fe3+, Co2+, Ni2+, Cu2+, Ag+, Zn2+, Cd2+, Hg2+, Al3+, Pb2+) were examined by fluorescence and UV-vis. spectroscopies. R1 and R2 exhibited an effectively selective toward Zn2+ion in ethanol-water over other cations. In addition, the reversibility of receptors for Zn2+ ions have been examined by using EDTA solution. Response time for Zn2+ ion was also found as about 10 s.