Uyku kliniğine başvurmuş ve uyku bozukluğu tanısı almış bireylerde uyku kalitesi, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerinin incelenmesi
An analysis of sleep quality, depression, anxiety and stress levels in individuals attended to sleep clinic and diagnosed with sleep disorder
  1. Tez No: 519878
  2. Yazar: YILDIZ MERVE KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR TARI CÖMERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku Bozuklukları, Uyku Kalitesi, Depresyon, Anksiyete ve Stres, Sleep Disorders, Sleep Quality, Depression, Anxiety and Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, uyku kliğine başvurmuş ve uyku tanısı almış bireylerin, uyku kalitesi, depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi 54'ü erkek ve 48'i kadın olmak üzere 102 yetişkin uyku bozukluğu tanısı almış bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri,“ Lovibond Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASÖ)”ve“Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)”ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı (22.0) kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığının tespit edilmesi için“Normallik Testi”gerçekleştirilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediği belirlenmiştir.“Non-Parametrik”testlerde kullanılan“Mann-Withney U”ve“Kruskal-Wallis-H”testi kullanılmıştır. Örneklemi oluşturan bireylerin Sosyo-Demografik özellikleri“Frekans”tablosu yapılarak özetlenmiştir. Araştırmanın hipotezleri doğrultusunda değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek içinse korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre uyku bozukluğu tanısı almış kişilerde, uyku bozuklukları genel olarak incelendiğinde depresyon, anksiyete ve stres bulgusuna rastlanmamış, uyku bozuklukları ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir sonuç elde edilmiştir. Uyku bozuklukları ayrı ayrı incelendiğinde, depresyon, anksiyete ve stres ile uyku bozuklukları arasında anlamlı bir sonuç olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose/aim of this study is to examine the sleep quality, depression, anxiety and stress levels of individuals who have been admitted to sleep disorder clinic and have received a sleep disorder diagnosis. The sample of the study consisted of individuals who received 102 adult with sleep impairment diagnoses, 54 of which were male and 48 were female. The data of the study were collected by“Lovibond Depression, Anxiety and Stress Scale (DASÖ)”and“Pittsburg Sleep Quality Index (PUKI)”. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) package program (22.0) was used for the analysis of the data obtained in the research.“Normality Test”was carried out to determine whether the data were normally distributed. It was determined that the data did not show normal distribution.“Mann-Withneyi”and“Kruskal-Wallis-H”tests used in“Non-Parametric”tests were used. The socio-demographic characteristics of the individuals forming the study sample were summarized by making the“Frequency”table. Correlation analyzes were used to investigate the relationship between variables in the research hypothesis. According to the results of the study, depression, anxiety and stress were not found when sleep disorders were examined in general and sleep quality was found to be significant between sleep disorders and sleep quality. When sleep disorders are examined separately, it has been found that depression, anxiety and stress and sleep disturbances are significant results.