Spor bilimleri alanında özel yetenek sınavına giren adayların çoklu zeka alanlarının incelenmesi
Examination of multiple intelligence fields of candidates entering special skill exam in sports science field
  1. Tez No: 520320
  2. Yazar: DUYGU POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor bilimleri, Çoklu Zeka, Özel yetenek
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Sporda başarılı olmak ve fark yaratmak için zekanın önemli olduğu son yıllardaki araştırmalarda karşımıza çıkmaktadır. Zeka bir sporcunun ileri seviyelere gelmesinde önemli bir etkendir. Buradan hareketle araştırmanızda Spor Bilimleri Fakültesi özel yetenek sınavına giren adayların zeka türlerinin ve durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Türkiye'deki Spor Bilimleri Fakülteleri ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu özel yetenek sınavına giren adaylar, örneklemi ise Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu özel yetenek sınavına giren adaylar oluşturmuştur. Araştırmada Gardner (1993)'ın Çoklu Zekâ Kuramında bahsettiği sekiz tür zeka incelenmiştir. Puanları 32-40 arası olanlar çok gelişmiş, 24-31 arası olanlar gelişmiş, 16-23 arası olanlar orta düzeyde gelişmiş, 8-15 arası olanlar biraz gelişmiş, 0-7 arası olanlar da gelişmiş değil, şeklinde değerlendirmeye alınmıştır.Verilerin normallik durumlarına bakılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde, frekans, Independent Sample T testi ve One Way Anova testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında cinsiyet, yaş, ekonomik durum, spor branşı ve beden eğitimi ve spor bölümüne yerleşme değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Sonuçta, erkeklerin doğa zekası kadınlardan daha yüksek; beden eğitimi ve spor yüksekokuluna yerleşenlerin doğa zekası kazanmayanlardan daha yüksektir. Yaş arttıkça sözel zeka artmakta, 23-25 yaş arasındaki adayların görsel zekası, doğa zekası, sosyal zekası ve bedensel zekalarının daha gelişmiş olduğu bulunmuştur. Ekonomik durumu kötü olanların müzik zekası daha gelişmiştir. Spor branşı olarak hentbol ve basketbol branşındaki adayların içsel zekasının daha gelişmiş olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Intelligence has become the focus of research in recent years, as an important element tobe come successful and to create a difference. Intelligence has an important role in bringing an athlete toupper levels. In this respect, our research aimed to examine the types and states of intelligence of the candidates taking special talent examinations in the Faculty of Sports Sciences. The universe of this research consists of candidates taking special talent examinations in Faculties of Sports Sciences and Higher Schools of Physical Education and Sports in Turkey and the sample group consists of the candidates taking special talent examinations in Gaziantep University, Higher School of Physical Education and Sports. Inthisresearch, theeighttypes of intelligences pecified by Gardner (1993) in his Multiple Intelligence Theory, werestudied. Those withpoints between 32-40 were evaluated as highly developed; those with points between 24-31 were evaluated as developed; between 16-23, as moderately developed; between 8-15, as slightly developed and between 0-7, as undeveloped. The normality of the data was examined and the data showed a normal distribution. Percentage, frequency, Independent Sample T Test and One Way ANOVA Test were used in data analysis. Research findings revealed out statistically significant results in terms of the variables of gender, age, economic condition, sports and physical education and acceptance to sports department. It was concluded that, naturalistic intelligence of men washigher than women and the naturalistic intelligence of those getting accepted to the Higher School of Physical Education and Sports washigher than those who were not. As agein creased, verbal intelligence increased, as well. Visual intelligence, naturali stic intelligence, social intelligen ceand physical intelligen cewereal so found to be more developed in the candid at esaged between 23-25. Those with badeconomiccon ditions had a superior musical intelligence. With respectto sports branches, can didates in hand balland basketball branches had superior intra person al intelligence. KeyWords: Sports, Sports Sciences, Multiple Intelligence, Special Talent