12-14 yaş grubu bayan yüzücülerde 8 haftalık aerobik antrenman programının solunum ve dolaşım parametrelerine etkisi
The Effects of 8-Week Aerobic Training Program on Respiratory and Circulatory Parameters of Female Swimmers Between 12-14 Years Old
  1. Tez No: 520319
  2. Yazar: MELTEM KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Antrenman, Solunum Parametreleri, Yüzme, Aerobic Training, Respiratory Parameters, Swimming
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, 12-14 yaş bayan yüzücülerde 8 haftalık aerobik antrenman programının solunum ve dolaşım parametrelerine etkisini incelemektir. Çalışmaya, Gaziantep ilinde ulusal müsabakalara katılmış 12-14 yaş arasında toplam 22 bayan yüzücü gönüllü olarak katıldı. Denekler randomize yöntem ile deney grubu (n=11, yaş: 13.12±0.69) ve kontrol grubu (n=11, yaş: 12.56±0.53) olarak iki farklı gruba ayrıldı. Deney grubuna 8 hafta boyunca haftada 3 gün aerobik antrenman programı uygulandı. Her iki grup da normal yüzme antrenmanlarına devam etti. Deneklere antrenmana başlamadan önce ve antrenman bittikten sonra, dolaşım parametreleri olarak, istirahat kalp atım sayısı (İKAS), sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB) ölçümleri yapıldı. Bu değerler Omron M6 Comfort cihazı ile ölçüldü. Solunum parametreleri olarak vital kapasite (VC), zorlu vital kapasite (FVC), zorlu ekpirasyon volümü (FEV1) ve zorlu ekspirasyon oranı (FEV1/FVC) ölçümleri yapıldı. Bu değerler M.E.C. Pocket Spiro USB-100 cihazı ile ölçüldü.Verilerin istatistiksel analizi için grup içi karşılaştırmalarda Paired Sample t test, gruplar arası karşılaştırmalar için Independent Sample t testi kullanıldı. Anlamlılık seviyesi p0.05). Kontrol grubunun solunum parametrelerinde FVC ve FEV1 değerlerinde anlamlılık bulundu (p0.05). Sonuç olarak yüzücülerde aerobik antrenmanların solunum ve dolaşım parametreleri üzerinde olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Düzenli olarak yapılan aerobik antrenmanların solunum ve dolaşım parametrelerini geliştirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of 8-week aerobic training program on respiratory and circulatory parameters in female swimmers between 12-14 years old. A total of 22 female swimmers, who were between 12-14 years old and joined to the national competitions in the province of Gaziantep, participated as volunteers. The subjects were randomly divided into two groups as experimental group (n=11, age: 13.12±0.69) and control group (n=11, age: 12.56±0.53). Aerobic training program was applied to the experimental group 3 days a week for 8 weeks. Both groups continued their regular swimming trainings. Resting heart rate (RHR), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP) measurements of the subjects were performed as circulatory parameters before and after training. These values were measured by Omron M6 Comfort device. Measurements of vital capacity (VC), forced vital capacity (FVC), forced expiratory volume (FEV1) and forced expiratory rate (FEV1/FVC) were performed as respiratory parameters. These values were measured by M.E.C. Pocket Spiro USB-100 instrument. For statistical analysis of data, Paired Sample t test was used for intra-group comparisons, and the Independent Sample t test was used for inter-group comparisons. The level of significance was determined as p0.05). The respiratory parameters of the control group were significant in FVC and FEV1 values (p0.05). As a result, it is thought that aerobic trainings have positive effects on respiratory and circulatory parameters in swimmers. It can be said that regular aerobic training improves respiratory and circulatory parameters.