Bioinformatic analysis of temperature-based activation of adipocytes
Sıcaklığa bağlı adipoz aktivasyonunun biyoinformatik analizi
- Tez No: 520330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR PİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Biotechnology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Adipositler, Kahverengileşme, Transkriptomiks, Biyoinformatik, Ağ Modelleme, Obesity, Adipocytes, Browning, Transcriptomics, Bioinformatics, Network Modelli
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Obezite; vücutta bulunan yağ miktarının belirli değerlerin üzerine çıkması olarak tanımlanan ve sağlık üzerinde olumsuz etkileri bulunan bir metabolik sendromdur. Obez hastaların sayısı, yanlış beslenme ve modern hayatın getirdiği hareketsizlik sonucunda üstel olarak artmaktadır. Obezite metabolik sağlığı olumsuz yönde etkilemekte, diyabet, kalp hastalıkları ve hatta kanser gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Obeziteye bağlı olarak en fazla değişen doku olan adipoz dokusu, yağ depolayan beyaz adipositler ve daha az miktarda bulunan, yağ yakma ve ısı üretiminden sorumlu olan kahverengi adipositler gibi farklı türde hücreler içermektedir. Kahverengileşme süreci, beyaz adipositlere, kahverengi adiposit benzeri karakter kazandıran ve onları farklı bir adipoz doku hücresi olan bej adipozlara dönüştüren bir biyolojik prosestir. Beyaz adipositlere yağ yakma özelliklerinin kazandırılması, obezite için potansiyel bir terapötik kullanım alanıdır. Bu çalışmada, transkriptom ve epigenom verileri incelenmiş, bu veriler biyoinformatik analizlere ve ağ modelleme çalışmalarına tabi tutularak, kahverengileşme sürecinin moleküler yapısının daha iyi anlaşılması ve potansiyel ilaç hedeflerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi ve biyoinformatik araçlar kullanılarak analizi sonucunda bu kahverengileşme sürecinde potansiyel olarak önemli rol oynayan düzenleyiciler aydınlatılmıştır. Çalışmalar sonucunda, vitamin A ve D gibi kofaktörler ile, retinoik asit receptörleri, biyolojik saat sistemi bağlantılı proteinler gibi bazı potansiyel ilaç hedefleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Obesity is a syndrome defined by the increased amount of body fat. The number of obese patients increase exponentially due to malnutrition and physical inactivity caused by the modern day life. Obesity affects the metabolic health negatively and causes diseases such as diabetes, cardiovascular diseases and even cancer. Adipose tissue, the most significantly affected tissue in obesity, contains different types of cells such as white adipocytes which stores fat and brown adipocytes which are in short supply, burns fat and generate heat. The browning process is a biological process which makes white adipocytes gain brown-like characteristics and transform them into a distinct type of adipocytes called beige adipocytes. Providing fat burning characteristics to white adipocytes through browning is a potential treatment strategy for obesity. In this study, transcriptomics and epigenomics data were subjected to bioinformatics analysis and network modelling to understand the molecular mechanisms of the browning process and identify the potential drug targets to induce browning. Via statistical and bioinformatic analyses of high-throughput data, potentially important regulators in the browning process were identified. With this study, cofactors such as vitamin A and D, retinoic acid receptors and circadian clock-associated proteins were identified as potential drug targets.