Çalışma hayatında kadın yöneticilerin karşılaştığı sorunlara gelişim temelli bir bakış: 'Cam Tavan Sendromu' algısını aşmaya yönelik bir müdahale örneği
A development based view to the problems that female executives face in work life: an intervention practice aiming to overcome glass ceiling syndrome
  1. Tez No: 520329
  2. Yazar: GÜLZADE ŞERİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cam tavan sendromu, kadın yöneticiler, Glass Ceiling Syndrome, women leaders
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Son birkaç on yılda kadınlar çalışma hayatına daha fazla katılmakta ve yönetici pozisyonlarına erişebilmektedir. Bununla birlikte toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık etkisini sürdürmekte, yönetici kadınların üst pozisyonlara gelmelerini engellemektedir. Kadınların yükselmelerinin önündeki bu engeller“cam tavan”olarak ifade edilmektedir. Cam tavan, iş yerinden ve çalışma hayatının düzenlenmesinden kaynaklı sorunlar kadar kadınların bu sorunlara verdiği içsel tepkiyi de ifade etmektedir. Cam tavanı aşmaya yönelik çalışmalar ve uygulamalar kadınların içsel engellerini hesaba katmadığında, kadınların kendi benliklerini ve liderliklerini benimseyememeleriyle sonuçlanmaktadır. Bu çalışmada; kadınların öznel deneyimlerini, iç engellerini ve diğer kadınlarla kurduğu kolektif ilişkileri dikkate alan ve kadınların cam tavan algılarını aşmalarına katkıda bulunacak bir uygulama örneği sınanmıştır. Çalışmada, özel sektörde faaliyet gösteren bir kurumda çalışan 50 yönetici kadının, uygulama öncesi ve sonrası yapılan 360 Derece Yetkinlik Değerlendirme Envanteri sonuçlarının olumlu olarak değiştiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the last few decades, women have had increasing possibilities for participating in the working life and reaching leadership positions at work. However, gender-based discrimination continues to have its impact by preventing leading women from attaining higher positions. It is widely observed that women have invisible obstacles called“glass ceiling”in front of their moving upward. The glass ceiling expresses, not only the problems stemming from the workplace and the discriminative regulation of working life, but also the inner reaction of women to these problems. The studies and practices that aim to overcome glass ceilings result in women being unable to embrace their own selves and leaderships when the inner barriers of women are not. In this study; an example of a policy implementation that takes into account women's subjective experiences, their internal barriers and the collective relationship they have with other women, and which will contribute to women's overcoming glass ceiling perceptions has been tested. In the study, it was observed that the results of the 360 Degree Competency Evaluation Inventory which is applied to the 50 executives working in a corporate company before and after the implementation changed positively.